Secretarul Trezoreriei SUA avertizează asupra repercusiunilor economice "enorme" ale războiului

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat miercuri cu privire la unda de şoc economică declanşată de războiul din Ucraina, inclusiv întreruperea fluxului de alimente şi energie, scrie CNN.

811 afișări
Imaginea articolului Secretarul Trezoreriei SUA avertizează asupra repercusiunilor economice "enorme" ale războiului

"Acţiunile Rusiei reprezintă un afront inacceptabil la adresa ordinii globale, bazată pe reguli, şi vor avea repercusiuni economice enorme în Ucraina şi nu numai", a declarat Yellen în comentariile pregătite pentru o audiere în faţa legislatorilor.

Războiul - şi răspunsul Occidentului - au făcut deja ca preţurile alimentelor şi energiei să crească vertiginos şi au stârnit îngrijorări cu privire la o încetinire economică sau chiar recesiune.

În faţa Comisiei pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanţilor, Yellen a descris invazia Rusiei ca fiind "brutală şi neprovocată" şi a subliniat că Departamentul Trezoreriei se angajează să tragă Rusia "la răspundere pentru acţiunile sale".

"La nivel global, efectele de propagare ale crizei sporesc vulnerabilităţile economice în multe ţări care se confruntă deja cu datorii mai mari şi opţiuni politice limitate pe măsură ce îşi revin din Covid-19", a declarat Yellen.

Secretarul Trezoreriei a precizat că Rusia şi Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din exporturile mondiale de grâu.

"Invazia Rusiei a perturbat fluxul de alimente pentru milioane de oameni din întreaga lume şi a provocat o creştere a preţurilor", a spus Yellen.

Preţurile la energie au fost impulsionate de îngrijorările legate de aprovizionarea din Rusia, exportatorul numărul 1 de ţiţei din lume.

"Suntem martorii vulnerabilităţii care rezultă din faptul că ne bazăm pe o singură sursă de combustibil sau pe un singur partener comercial", a spus Yellen, motiv pentru care este imperativă diversificarea surselor de energie şi furnizorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici