Securitatea în Irak rămâne fragilă, deşi nivelul violenţelor a scăzut

Progresele înregistrate în Irak în domeniul securităţii rămân fragile din cauza ameninţărilor al-Qaida şi ale extremiştilor susţinuţi de Iran, deşi violenţele au înregistrat scăderi semnificative începând din 2005, potrivit unui raport al Pentagonului, dat publicităţii marţi.

27 afișări
Imaginea articolului Securitatea în Irak rămâne fragilă, deşi nivelul violenţelor a scăzut

Securitatea în Irak rămâne fragilă, deşi nivelul violenţelor a scăzut (Imagine: Mediafax Foto)

Raportul Pentagonului, intitulat "Măsuri de stabilitate şi securitate în Irak", realizat în lunile decembrie, ianuarie şi februarie, subliniază că "securitatea în Irak se ameliorează în continuare, fiind însoţită de progrese limitate dar importante în domeniile politic, economic şi diplomatic".

"Violenţele au ajuns la nivelul din 2005", iar "numărul total al atacurilor în Irak a scăzut până la 60 la sută, începând din iunie 2007", scrie în raport.

Începând din iunie, numărul victimelor violenţelor confesionale a scăzut până la 90 la sută, iar numărul total al morţilor în rândul civililor dar şi numărul morţilor în rândul forţelor americane au scăzut până la 70 la sută, potrivit Pentagonului.

Pentagonul atribuie acest progres suplimentării forţelor americane în 2007, dar şi eficacităţii în creştere a forţelor de securitate irakiene, dar şi unui vast program al armatei americane lansat la începutul anului, pentru a mobiliza triburile şi comunităţile sunnite împotriva al-Qaida.

Totuşi, "progresul în materie de securitate rămâne fragil" şi "reversibil", avertizează raportul, întrucât 44 de persoane au fost ucise, dintre care 16 într-un atentat asupra unui autocar, marţi în Irak. În aceeaşi zi, opt militari americani au fost ucişi, ziua de 10 martie fiind cea mai nefastă din ultimele şapte luni pentru armata americană.

În pofida acestui progres, prezenţa al-Qaida în Irak rămâne o ameninţare serioasă în anumite părţi ale ţării, în special în nord, iar conflictele violente persistă între comunităţi pentru a-şi însuşi resursele şi puterea politică", notează Pentagonul.

Raportul mai notează că "susţinerea acordată de Teheran grupurilor militanţilor extremişti care atacă forţele armate irakiene şi ale Coaliţiei rămân o frână semnificativă împotriva stabilizării" situaţiei privind securitatea în Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici