Şeful diplomaţiei franceze îi transmite lui Cameron: "Nu putem face o Europă à la carte"

Şeful diplomaţiei franceze a apreciat miercuri că "nu putem face o Europă à la carte", reacţionând faţă de proiectul premierului britanic David Cameron de a organiza un referendum cu privire la rămânerea ţării sale în cadrul Uniunii Europene.

238 afișări
Imaginea articolului Şeful diplomaţiei franceze îi transmite lui Cameron: "Nu putem face o Europă à la carte"

Laurent Fabius (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cameron a propus miercuri, într-un discurs referitor la Europa foarte aşteptat, consultarea britanicilor, la orizontul 2015-2017 în legătură cu rămânerea sau nu a Marii Britanii într-o UE reformată, care va fi renegociat, în prealabil, relaţiile sale cu Londra.

"Nu putem face o Europă à la carte", i-a replicat Fabius, pentru postul de radio France Info. "Noi dorim ca britanicii să poată să aducă elemente pozitive Europei", a spus el. "Să zicem că Europa ar fi un club de fotbal. Aderi la acest club, dar, odată ce eşti înăuntru, nu poţi să spui să jucăm rugby", a continuat şeful diplomaţiei franceze.

"Acest lucru riscă să fie periculos pentru Marea Britanie însăşi, deoarece Marea Britanie în afara Europei (va fi un lucru) dificil", a mai apreciat Fabius.

"Într-o zi participam la o reuniune cu oameni de afaceri britanici şi le-am spus: ascultaţi, dacă Marea Britanie decide să părăsească Europa, vă vom primi cu covorul roşu", a declarat el pe un ton ironic, o replică dată premierului britanic, care s-a declarat pregătit să îi primească pe covorul roşu pe întreprinzătorii care încearcă să evite plata unor impozite în Franţa.

"Marea Britanie este un membru special al Uniunii Europene, desigur, iar de la început ea a cerut la un moment dat un cec, care există în continuare, ea nu face parte din acordurile Schengen, dar, în acelaşi timp, ea este extrem de utilă", a comentat ministrul Economiei Pierre Moscovici, pentru posturile BFM TV şi RMC.

"Spiritul european înseamnă totodată respectarea diversităţii, Europa înseamnă unitate în diversitate", a continuat el.

"Eu sunt susţinătorul unei Europe unite şi al unei Europe care să fie diferenţiată, o Europă în care unii pot să avanseze mai rapid decât alţii", a subliniat Moscovici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici