Şeful ONU condamnă Israelul pentru ucideri "absolut inacceptabile", în timp ce numărul morţilor din Fâşia Gaza creşte vertiginos

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, a condamnat duminică uciderea "sfâşietoare" şi "absolut inacceptabilă" a civililor palestinieni din Fâşia Gaza, în contextul în care numărul morţilor în urma atacurilor israeliene a depăşit 25.000.

537 afișări
Imaginea articolului Şeful ONU condamnă Israelul pentru ucideri "absolut inacceptabile", în timp ce numărul morţilor din Fâşia Gaza creşte vertiginos

"Operaţiunile militare ale Israelului au răspândit distrugeri masive şi au ucis civili la o scară fără precedent în timpul mandatului meu de secretar general", a declarat Guterres în deschiderea unui summit al G77+China în Uganda. El a reînnoit apelurile pentru o "încetare imediată a focului pentru a uşura suferinţa din Gaza, pentru a permite ca ajutorul umanitar să ajungă la toţi cei care au nevoie şi pentru a facilita eliberarea ostaticilor, care ar trebui să fie imediată şi necondiţionată".

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, controlat de Hamas, bilanţul palestinienilor ucişi în atacurile israeliene a depăşit 25.000, în timp ce peste 60.000 au fost răniţi în urma atacului surpriză al Hamas din 7 octombrie, în care oficialii israelieni afirmă că peste 1.200 de persoane au fost ucise şi 240 au fost luate ostatice.

Guterres a adăugat că refuzul de a face paşi către o soluţie cu două state în Orientul Mijlociu este "total inacceptabil". Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins în mod repetat o soluţie cu două state. Sâmbătă, oficialii israelieni au ripostat vehement la comentariile preşedintelui american Joe Biden, care a afirmat că o soluţie cu două state ar putea fi încă posibilă chiar şi în timp ce Netanyahu se află la putere.

Duminică, Guterres a declarat că "negarea dreptului la un stat pentru poporul palestinian ar prelungi la nesfârşit un conflict care a devenit o ameninţare majoră la adresa păcii şi securităţii globale".

De asemenea, UE a exercitat presiuni asupra Israelului pentru a găsi o modalitate de a pune capăt conflictului din Fâşia Gaza. Săptămâna trecută, Parlamentul European a cerut o "încetare permanentă a focului" în Gaza, cu condiţia ca Hamas să elibereze ostaticii pe care i-a luat în atacurile din octombrie, precum şi demilitarizarea completă a Fâşiei Gaza.

"Singura soluţie este crearea a două state care să împartă pământul pentru care mor de 100 de ani", a declarat vineri Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, acuzând în mod deschis Israelul că a finanţat Hamas.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici