Şeful Statului Major libian a demisionat, în urma unor violenţe la Benghazi

Şeful Statului Major libian Yousef Mangoush, criticat în mod frecvent pentru întârzierea formării unei armate, şi-a prezentat demisia duminică, după o zi de violenţe sângeroase la Benghazi (est), a anunţat Congresul General Naţional (CGN).

203 afișări
Imaginea articolului Şeful Statului Major libian a demisionat, în urma unor violenţe la Benghazi

Yousef Mangoush (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Şeful Statului Major şi-a prezentat demisia, care a fost acceptată de către Congres", a declarat pentru AFP Abdallah al-Gmati, un membru CGN, precizând că această adunare, cea mai înaltă autoritate politică din ţară, se pregătea deja să voteze suspendarea lui Mangoush.

Demisia lui Mangoush a fost validată printr-un vot CGN, a precizat alt membru al adunării, potrivit unei ştiri.

CGN a decis totodată să ofere Guvernului două săptămâni pentru a crea un plan vizând dizolvarea grupărilor armate şi integrarea membrilor acestora, în mod individual, în cadrul forţelor armate, a adăugat al-Gmati.

În mai, CGN a decis deja înlocuirea lui Mangoush, precizând criteriile după care va fi ales cel care îl va înlocui în funcţie.

Mangoush este acuzat adesea că apără şi oferă legitimitate unor grupări armate, deseori puternic înarmate, alcătuite din foşti rebeli ce au luptat împotriva regimului lui Muammar Kadhafi în 2011.

Cel puţin 31 de persoane au fost ucise, iar alte peste 100 au fost rănite sâmbătă, la Benghazi (est), în confruntări între o brigadă a unor foşti rebeli şi manifestanţi, potrivit unui bilanţ citat de agenţia libiană Lana.

Zeci de manifestanţi "anti-miliţii", unii înarmaţi, au încercat sâmbătă să disloce Brigada "Scutul Libiei" din cazarma acesteia, provocând o confruntare între cele două grupuri, care au recurs la arme de diferite calibre.

Protestatarii afirmau că vor să disloce "miliţiile" înarmate din oraş, cerând să fie înlocuite cu forţe din cadrul armatei.

Brigada "Scutul Libiei", formată din foşti rebeli ce au luptat împoriva regimului Kadhafi în 2011, se află, în mod oficial, în subordinea Ministerului Apărării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici