Segolene Royal prezintă scuze Spaniei

Socialista franceză Segolene Royal a prezentat scuze Spaniei, după o serie de declaraţii atribuite preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, strategia sa fiind însă denunţată de dreapta.

21 afișări
Imaginea articolului Segolene Royal prezintă scuze Spaniei

Segolene Royal prezintă scuze Spaniei

După ce s-a scuzat în numele francezilor sâmbătă, într-o scrisoare adresată premierului spaniol, Royal a generat nemulţumirea dreptei.

Sarkozy despre Zapatero: Poate că nu este foarte inteligent

Potrivit cotidianului de stânga Liberation, Sarkozy ar fi observat în timpul unui dineu cu parlamentari că Zapatero "poate că nu este foarte inteligent", dar că a fost reales, în timpul unei discuţii despre eliminarea reclamelor la televiziunea din Spania, decisă, în opinia sa, după modelul Franţei.

Aceste declaraţii, în care Sarkozy i-ar fi criticat şi pe preşedintele american Barack Obama şi pe cancelarul german Angela Merkel, au fost comentate pe larg de presa europeană.

În scrisoarea sa adresată liderului socialist spaniol, Royal îi dă asigurări acestuia că "declaraţiile injurioase" nu reprezintă viziunea Franţei sau a francezilor.

Sarkozy: Omul african nu a intrat suficient de mult în istorie

La 6 aprilie, în Senegal, ea prezentase scuze africanilor pentru un discurs controversat rostit de Sarkozy la Dakar în 2007. Preşedintele declarase atunci că omul african nu "a intrat suficient de mult în istorie".

"Segolene Royal continuă să caute, prin intermediul unor declaraţii scandaloase, atenţia presei". Ea" insultă instituţiile noastre republicane şi afectează grav imaginea Franţei", a declarat Dominique Paille, purtător de cuvânt al UMP, partidul lui Sarkozy.

Fosta adversară a lui Nicolas Sarkozy din cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2007 "îşi arată adevărata natură: o femeie devorată de ambiţie care nu este de acord cu alegerea poporului", a adăugat el.

Dreapta franceză nu este de acord cu Royal

Xavier Bertrand, liderul UMP, a calificat-o pe Royal drept "specialistă în manipulare". Nici stânga nu a susţinut-o pe Royal, Benoit Hamon, purtător de cuvânt al Partidului Socialist, denunţând comentariile sale.

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a afirmat la rândul său că declaraţiile lui Sarkozy au fost prost înţelese. "Da, aşa vorbeşte el, de fapt este tânăr şi vivace, este o diferenţă", a precizat Kouchner pentru postul Canal plus.

Fraza preşedintelui despre Zapatero era "un mod de a spune că acesta este inteligent, că a fost ales de două ori şi că a eliminat publicitatea la televiziune", a declarat el. El a dat asigurări că această polemică nu va avea nici un efect asupra vizitei pe care Sarkozy o va efectua în curând la Madrid.

Guvernul spaniol a refuzat să facă vreun comentariu în acest sens, însă cazul a fost comentat pe larg de presa spaniolă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici