Serbia are aşteptări mari din partea preşedinţiei bulgare a Consiliului Uniunii Europene

Serbia se aşteaptă ca termenul limită pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2025 să devină oficial în timpul preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, a declarat marţi ministrul sârb al Afacerilor Europene, Jadranka Joksimovic, relatează site-ul agenţiei IBNA.

382 afișări
Imaginea articolului Serbia are aşteptări mari din partea preşedinţiei bulgare a Consiliului Uniunii Europene

Serbia are aşteptări mari din partea preşedinţiei bulgare a Consiliului Uniunii Europene

Bulgaria a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie, iar Sofia va gestiona procesul de extindere privind Balcanii de Vest în următoarele şase luni.

Faptul că Bulgaria "subliniază o perspectivă europeană clară pentru Balcanii de Vest" este de cea mai mare importanţă pentru Serbia, a anunţat ministrul sârb al Afacerilor Europene. Se anticipează că această abordare va fi continuată în următoarele două preşedinţii rotative ale Consiliului UE, de către Austria şi România.

"Aceste trei ţări consideră că extinderea este importantă şi că acest subiect se află pe ordinea de zi (a preşedinţiei); în acelaşi timp, ne vom pregăti (pentru aderarea la UE) ca de obicei sau poate chiar mai rapid. Cheia este continuitatea în fiecare moment, precum şi punerea în aplicare a reformelor şi o voinţă politică clară", a mai spus Jadranka Joksimovic.

Evenimentul central în timpul preşedinţiei bulgare a Consiliului UE va fi summit-ul de la Sofia din luna mai. Strategia privind aderarea Serbiei şi a Muntenegrului în 2025 ar trebui să fie adoptată la Bruxelles înainte de acest summit.

Oficialii bulgari şi-au reiterat recent poziţia potrivit căreia "Serbia aparţine Uniunii Europene", iar Sofia acţionează pentru a accelera procesul de aderare a statului vecin.

Negocierile de aderare dintre Blocul comunitar şi Serbia au fost lansate în ianuarie 2014. Dintr-un total de 35 de capitole pentru aderare, au fost deschise până acum 12 capitole pentru negocieri, dintre care două capitole au fost deja închise.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici