Serbia şi-a plasat forţele militare în alertă după depistarea unor drone venite din Kosovo

Serbia a depistat în spaţiul aerian drone lansate din Kosovo, iar preşedintele Aleksandr Vucici a dispus activarea unui nivel mai ridicat de alertă al forţelor militare, pe fondul tensiunilor dintre Belgrad şi Priştina.

811 afișări
Imaginea articolului Serbia şi-a plasat forţele militare în alertă după depistarea unor drone venite din Kosovo

Miloş Vucevici, ministrul sârb al Apărării, a declarat miercuri că mai multe drone au pătruns în spaţiul aerian sârb în ultimele trei zile, venind din Kosovo. Guvernul de la Priştina neagă acuzaţiile.

"Nu vă pot spune ale cui sunt aceste drone, dar vă pot spune că zburau dinspre teritoriul Kosovo", a afirmat Miloş Vucevici pentru postul RTS TV, conform agenţiei Reuters.

Preşedintele Aleksandr Vucici a ordonat "eliminarea" oricărei drone care intră în spaţiul aerian al Serbiei şi a dispus un "nivel mai ridicat de alertă" al forţelor militare.

Ministrul kosovar al Apărării, Armend Mehaj, a negat că ar fi fost trimise drone spre Serbia. "Acest discurs este doar un pretext pentru suplimentarea trupelor sârbe de la frontieră, pentru a amplifica panica în rândul locuitorilor ambelor ţări", a declarat Mehaj. Serbia nu recunoaşte independenţa fostei provincii Kosovo, proclamată în anul 2008.

Incidentul intervine pe fondul tensiunilor dintre Belgrad şi Priştina, care s-au intensificat în ultimele luni din cauza unui plan al Guvernului kosovar de a-i obliga pe etnicii sârbi din Kosovo să îşi schimbe numerele de înmatriculare de la maşini, care sunt emise de autorităţile sârbe.

Săptămâna trecută, pe fondul presiunilor exercitate de SUA şi de Uniunea Europeană, Guvernul kosovar a acceptat să prelungească perioada de tranziţie privind montarea numerelor de înmatriculare kosovare, dar vor fi aplicate amenzi pentru neconformare după 21 noiembrie şi ar putea fi confiscate vehiculele începând din aprilie 2023.

Cei aproximativ 50.000 de etnici sârbi care locuiesc în nordul Kosovo nu recunosc autoritatea Guvernului de la Priştina. Alianţa Nord-Atlantică menţine aproximativ 3.700 de militari pentru misiunea de pace din Kosovo.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici