Seulul reia propaganda la frontiera cu Nordul după testul nuclear de miercuri

Difuzarea unor emisiuni de propagandă sud-coreene extrem de sensibile, la frontiera intercoreeană, a fost reluată vineri, în timp ce puterile lumii încearcă să impună sancţiuni Coreei de Nord în urma testului nuclear pe care l-a anunţat săptămâna aceasta, relatează DPA în pagina electronică.

3058 afișări
Imaginea articolului Seulul reia propaganda la frontiera cu Nordul după testul nuclear de miercuri

Seulul reia propaganda la frontiera cu Nordul după testul nuclear de miercuri (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Aceste mesaje transmise la difuzoare - pe care Phenianul le consideră un act de război - critică regimul autoritarist al liderului nord-coreean Kim Jong-un şi abuzurile acestuia în domeniul drepturilor omului şi laudă totodată realizările democratice ale Coreei de Sud, potrivit agenţiei Yonhap.

Difuzate în 11 puncte, de-a lungul frontierei, transmisiunile includ cântece pop şi pot fi auzite pe o rază de până la zece kilometri, prcizează agenţia de presă sud-coreeană.

Ele au fost întrerupte în august, în cadrul unui acord vizând să dezamorseze tensiunile între cele două ţări surori şi inamice, aflate tehnic în continuare în stare de război, având în vedere că Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

Piese de artilerie şi rachete cu rază scurtă de acţiune au fost staţionate în apropiere de difuzoare, a anunţat un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Apărării.

Phenianul a anunţat că a testat miercuri o bombă cu hidrogen, un tip de armă mai puternic decât cele pe care le-a testat anterior, însă numeroşi experţi şi-au exprimat scepticismul faţă de această revendicare.

Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia exercită presiuni în vederea unei înăspriri a sancţiunilor impuse regimului stalinist nord-coreean.

Consiliul de Securitate al ONU a promis miercuri să impună "măsuri semnificative" Phenianului şi a anunţat că va începe să redacteze o rezoluţie în acest sens.

Secretarul de Stat american John Kerry a declarat joi că i-a transmis ministrului chinez de externe Wang Yi că testul nord-coreean arată că eforturile Beijingului de a frâna ambiţiile nucleare ale Phenianului nu funcţionează.

Ziarul chinez The Global Times, controlat de stat, pare să riposteze într-un editorial publicat în ediţia de vineri acestor critici cu privire la un eşec al Beijingului.

"Regimul nord-coreean a ales calea greşită în domeniul securităţii, pe de o parte, iar pe de altă parte Statele Unite sunt blocate într-o politică ostilă faţă de Coreea de Nord", reproşează ziarul.

"Nu există nicio speranţă să se pună capăt enigmei nucleare nord-coreene, dacă Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia nu-şi schimbă politicile faţă de Phenian", subliniază publicaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici