Shakespeare? Nu, doctrina lui Xi Jinping. Cursurile de engleză din China se concentrează pe ideile preşedintelui pentru a asigura o "viziune corectă asupra lumii"

  • Zeci de mii de studenţi chinezi din anul I şi-au început luna aceasta cursurile de limba engleză cu un studiu aprofundat al articolului "Nu uita niciodată de ce ai început", un articol în care preşedintele Xi Jinping descrie viaţa sa şi dificultăţile din tinereţe.
  • În cadrul lecţiilor obligatorii de limba engleză, studenţii chinezi au primit sarcina de a găsi adjective care să îl "descrie pe Xi în perioada în care era tânăr muncitor în Liangjiahe".
  • Preşedintele Chinei a petrecut şapte ani în acest sat în timpul Revoluţiei Culturale, un episod care constituie acum o piatră de temelie a propagandei Beijingului.
7272 afișări
Imaginea articolului Shakespeare? Nu, doctrina lui Xi Jinping. Cursurile de engleză din China se concentrează pe ideile preşedintelui pentru a asigura o "viziune corectă asupra lumii"

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului chinez al Educaţiei, peste 300 de universităţi din întreaga ţară au început anul acesta să predea cu un nou manual care analizează zeci de citate şi discursuri ale liderului naţional, informează Financial Times.

Introducerea manualului face parte dintr-o amplă campanie a autorităţilor chineze de a încorpora în învăţământul universitar în limba engleză gândirea celui mai puternic lider al ţării de la Mao Zedong încoace.

În timp ce, în trecut, studenţii chinezi la limba engleză învăţau despre cultura şi ideile occidentale, considerate simbolul unei mai mari integrări în ordinea globală, autorităţile văd acum cursurile ca pe o oportunitate de a promova opiniile tot mai asertive ale Beijingului.

"Dacă luăm orice publicaţie majoră occidentală, titlurile sunt toate despre China, China, China, China şi toate ne vizează în mod negativ. China duce un război împotriva SUA nu numai în ceea ce priveşte comerţul, finanţele, tehnologia, ci şi în ceea ce priveşte ideologia", a declarat Shi Jian, profesor la Universitatea din Sichuan şi redactor-şef al manualului, într-un discurs din aprilie.

"Teoria lingvistică occidentală nu mai putea explica experienţa chineză. Trebuie să încorporăm conştiinţa naţională în educaţia în domeniul limbilor străine, ceea ce ar trebui să îi ajute pe elevi să dobândească încredere în cultura chineză ... şi să spună o poveste bună despre China".

China a îmbinat şi în trecut doctrinele politice cu educaţia în limba engleză în universităţi. La începutul anilor 1970, mulţi studenţi şi-au început primul curs de engleză învăţând sloganul: "Trăiască preşedintele Mao".

Pe măsură ce Deng Xiaoping a deschis China către lumea vestică, universităţile au început să adopte o abordare mai occidentală a educaţiei în limba engleză. Manualele şcolare prezentau un limbaj mai cotidian, precum şi subiecte culturale, de la Statuia Libertăţii la păpuşile Barbie.

Această tendinţă a început să se inverseze sub Xi Jinping

Gândirea Xi Jinping a fost încorporată în numeroase discipline universitare. În cel mai recent ghid de predare a limbii engleze la facultate, publicat în 2020, Ministerul Educaţiei a declarat că manualele ar trebui să includă în mod intenţionat "valorile socialiste de bază", un set de sloganuri ale lui Xi Jinping, pentru a se asigura că studenţii au o "viziune corectă asupra lumii".

Revizuirea rezultată a culminat cu publicarea, anul trecut, a manualelor din seria Noua eră. În loc să citească despre cultura occidentală, studenţilor li se cere să traducă în engleză paragrafe care descriu "super încrederea" în realizările literare ale naţiunii sau să reflecteze asupra modului în care ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing "a impresionat lumea".

Noul manual şcolar conţine un discurs al lui Xi Jinping împotriva "agresiunii SUA" şi o analiză care susţine că mulţi studenţi chinezi educaţi în SUA se străduiesc să găsească locuri de muncă în ţara lor din cauza "atitudinii lor occidentale".

Cu toate acestea, analiştii occidentali nu sunt convinşi că această abordare va stimula învăţarea limbii engleze.

Unii studenţi au împărtăşit acest scepticism. "Studierea Gândirii Xi Jinping în limba engleză mă face să fiu mai puţin interesată de această limbă", a declarat Lucy Wang, o studentă în anul I din provincia Hebei din nordul ţării. "Am nevoie de materiale de lectură mai atrăgătoare pentru a învăţa limba engleză."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici