Shimon Peres denunţă un ton "dispreţuitor" în Israel împotriva lui Obama, în legătură cu Iranul

Preşedintele israelian Shimon Peres a criticat duminică tonul "dispreţuitor" adoptat în Israel împotriva Statelor Unite, acuzate că se lasă înşelate de preşedintele iranian Hassan Rohani în problema nucleară.

365 afișări
Imaginea articolului Shimon Peres denunţă un ton "dispreţuitor" în Israel împotriva lui Obama, în legătură cu Iranul

Shimon Peres (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Putem fi de acord sau nu (cu americanii), dar nu îmi place acest ton dispreţuitor. Şi alţii au creier să gândească, nu doar noi", a declarat preşedintele Peres pentru postul militar de radio.

"Trebuie să vorbim şi să încercăm să îi influenţăm" pe americani, a adăugat preşedintele israelian.

Peres a făcut aceste declaraţii imediat după plecarea, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a premierului Benjamin Netanyahu în Statele Unite, unde urmează să se întâlnească luni cu preşedintele american Barack Obama şi să susţină, marţi, un discurs în cadrul Adunării Generale a ONU.

Înainte de plecare, Netanyahu a reafirmat că va "spune adevărul cu privire la ofensiva vorbelor frumoase şi zâmbetului" preşedintelui iranian Hassan Rohani. "Trebuie să prezentăm fapte. A spune adevărul, în prezent, este vital pentru securitatea şi pacea lumii şi Israelului", a adăugat el.

Netanyahu se referea la "ofensiva" de imagine la ONU a liderului iranian, care a discutat vineri la telefon cu preşedintele american, un contact fără precedent la acest nivel de la Revoluţia islamică din 1979.

Potrivit presei, Netanyahu le-a interzis miniştrilor săi să facă declaraţii, pentru a evita ca aceştia să îl critice pe Obama.

Comentatoarea politică a postului militar de radio a citat apropiaţi ai lui Netanyahu care au afirmat că premierul "nu este singurul care nu crede în vorbele frumoase ale preşedintelui Rohani, dar este singurul care spune acest lucru cu voce tare".

Potrivit lui Netanyahu "nu s-a schimbat nimic" în programul nuclear iranian, iar el va încerca să convingă membrii comunităţii internaţionale să "menţină presiunea, chiar să înăsprească sancţiunile împotriva Teheranului, dar mai ales să nu le slăbească", subliniind totodată că opţiunea militară împotriva programului nuclear iranian este necesar să rămână pe masă, a adăugat postul militar.

Ţări occidentale şi Israelul, inamicul declarat al Teheranului, suspectează Iranul că încearcă să fabrice arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, ceea ce Republica islamică dezminte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici