Slovacia anunţă că va primi doar imigranţi creştini dintre refugiaţii sirieni, neavând moschei

Slovacia a transmis că va accepta doar creştini atunci când va primi refugiaţi sirieni, în conformitate cu mecanismul UE de distribuire a imigranţilor, informează site-ul BBC.

2154 afișări
Imaginea articolului Slovacia anunţă că va primi doar imigranţi creştini dintre refugiaţii sirieni, neavând moschei

Slovacia anunţă că va primi doar imigranţi creştini dintre refugiaţii sirieni, neavând moschei (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Ţara trebuie să primească 200 de persoane din tabere de imigranţi din Turcia, Italia şi Grecia, în acord cu un plan european pentru relocarea a 40.000 de persoane. Purtătorul de cuvânt al Ministerului slovac de Interne, Ivan Metik, a spus că musulmanii nu ar fi acceptaţi în această ţară pentru că nu s-ar simţi ca acasă.

Metik a declarat pentru BBC: "Vrem într-adevăr să ajutăm Europa în problema migraţiei dar...suntem doar o ţară de tranzit şi oamenii nu vor să rămână în Slovacia. Am putea primi 800 de musulmani dar nu avem moschei în Slovacia, deci cum ar putea musulmanii să fie integraţi dacă nu le va plăcea să stea aici?"

Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) au cerut ţărilor să folosească o "abordare inclusivă" privind relocarea, însă Metik a negat faptul că mişcarea ar fi discriminatorie şi a spus că aceasta are scopul să asigure coeziune comunităţii.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Annika Breidthardt, a spus nu poate comenta în mod direct afirmaţia Slovaciei, dar a subliniat faptul că statele UE nu au voie să opereze nicio formă de discriminare. Babar Baloch, purtătorul de cuvânt al UNHCR din Europa Centrală a precizat: "Refugiaţii expuşi unui mare risc în cele mai vulnerabile grupuri ale lumii au nevoie de relocare. Încurajăm guvernele să facă apel la o abordare inclusivă când selectează refugiaţii şi să nu se bazeze pe discriminare".

Luna trecută, statele membre UE au fost de acord să primească 32.000 refugiaţi care ajung în Italia şi în Grecia în următorii doi ani - deci mai puţin decât ţinta de 40.000. Planul a primit regim de voluntariat după ce unele state - inclusiv Slovacia - au refuzat să accepte ţintele stabilite.

Numărul de imigranţi la frontierele UE a crescut în ultimele luni, atingând un nivel record de 107.500 în iulie, majoritatea dintre ei fiind sirieni, afgani şi africani subsaharieni, care fug de sărăcie şi instabilitate. Anul acesta, peste 240.000 de imigranţi au traversat Marea Mediterană, ajungând pe malurile Greciei şi ale Italiei înainte de a se îndrepta către alte destinaţii. Germania, statul UE care primeşte cel mai mare număr de refugiaţi, a transmis că ar putea primi 800.000 de imigranţi în acest an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici