SONDAJ: Israelienii preferă un atac împotriva Iranului decât ca acesta să se doteze cu arma nucleară

Aproape două treimi dintre israelienii evrei sunt de părere că un atac împotriva Iranului ar fi mai puţin periculos decât ca Republica islamică să fie lăsată să se doteze cu arma nucleară, potrivit unui sondaj publicat luni de cotidianul Haaretz.

234 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Israelienii preferă un atac împotriva Iranului decât ca acesta să se doteze cu arma nucleară

SONDAJ: Israelienii preferă un atac împotriva Iranului decât ca acesta să se doteze cu arma nucleară (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Aproximativ 65% dintre persoanele interogate sunt de acord cu ipoteza că preţul pe care Israelul îl va avea avea de plătit pentru a trăi cu un Iran dotat cu arma nucleară este mai important decât cel al unor eventuale represalii în urma unui atac israelian împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

În plus, majoritatea persoanelor interogate (aproximativ 60%) împărtăşesc opinia potrivit căreia numai o operaţiune militară împotriva Iranului va fi în măsură să stopeze programul nuclear iranian.

Acest sondaj a fost realizat de către profesorul Camille Fuchs pentru Jerusalem Center for Public Affairs (dreapta) asupra unui număr de 505 israelieni evrei, reprezentând diferitele categorii ale populaţiei.

Într-un sondaj precedent, efectuat în noiembrie, pentru Haaretz, în rândul israelienilor exista, practic, o egalitate între susţinătorii şi opozanţii unui atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

Aproximativ 1.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Tel Aviv împotriva eventualităţii unei lovituri contra Iranului, prima manifestaţie importantă de acest tip, a anunţat presa israeliană.

Israelul consideră programul nuclear iranian drept principala ameninţare la adresa securităţii sale şi repetă că toate "opţiunile sunt pe masă", în cazul în care Iranul ar depăşi un anumit punct.

Guvernul israelian s-a declarat prudent cu privire la eficienţa sancţiunilor contra Teheranului şi asupra şanselor de succes ale negocierilor ce urmează să fie reluate în curând între membrii grupului 5+1 (China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici