Iranul ar putea fi atacat în primăvară? Leon Panetta: Israelul are în vedere o intervenţie militară împotriva instalaţiilor nucleare

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, apreciază că există o "probabilitate mare" ca Israelul să recurgă la o intervenţie militară în primăvară împotriva instalaţiilor nucleare din Iran, a afirmat joi Washington Post într-un editorial, relatează AFP.

3120 afișări
Imaginea articolului Iranul ar putea fi atacat în primăvară? Leon Panetta: Israelul are în vedere o intervenţie militară împotriva instalaţiilor nucleare

Iranul ar putea fi atacat în primăvară? Leon Panetta: Israelul are în vedere o intervenţie militară împotriva instalaţiilor nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Intervievat de jurnalişti cu ocazia unei deplasări la Bruxelles pentru o reuniune ministerială a ţărilor NATO, secretarul american al Apărării nu a vrut să comenteze articolul editorialistului David Ignatius.

"David Ignatius poate să scrie ce vrea, dar ceea ce cred îmi revine doar mie, nu altcuiva", a declarat el.

"Israelul a declarat că are în vedere" atacuri, "noi ne-am exprimat îngrijorarea", a adăugat el.

Potrivit Washington Post, şeful Pentagonului apreciază că atacurile israeliene ar putea avea loc în aprilie, mai sau iunie, înainte ca Iranul să intre într-o "zonă de imunitate" şi să înceapă să fabrice o bombă nucleară.

Panetta a estimat duminică, pentru postul de televiziune CBS, că Teheranul ar avea nevoie de "aproximativ un an" pentru a "produce suficient uraniu îmbogăţit pentru o bombă atomică şi unul sau doi ani pentru a o instala pe un vector, cum ar fi o rachetă.

Statele Unite, care susţin că sancţiunile împotriva Iranului dau rezultate, continuă să privilegieze acţiunea diplomatică pentru a convinge Teheranul să renunţe la programul său nuclear controversat.

Israelul, care consideră ambiţiile sale nucleare drept o "ameninţare existenţială", este foarte precaut în privinţa unor eventuale atacuri asupra instalaţiilor nucleare iraniene.

În octombrie, presa israeliană a dat asigurări că premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării Ehud Barak sunt în favoarea unor atacuri împotriva Iranului, dar că armata şi serviciile de informaţii, între care Mossad, se opun.

Totuşi, în timpul unei vizite la Washington, săptămâna trecută, directorul Mossad Tamir Pardo a discutat, potrivit televiziunii israeliene, posibilitatea ca Israelul să atace unilateral Iranul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici