Spitale şi aziluri evacuate la New York, înaintea uraganului Irene

Primarul din New York a ordonat joi seară evacuarea mai multor spitale şi aziluri, cerându-le locuitorilor să facă provizii de produse de primă necesitate, înainte ca uraganul Irene să ajungă, duminică, pe coasta de est a Statelor Unite.

614 afișări
Imaginea articolului Spitale şi aziluri evacuate la New York, înaintea uraganului Irene

Spitale şi aziluri evacuate la New York, înaintea uraganului Irene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Precizând că uraganul poate fi "foarte periculos", Michael Bloomberg a declarat că nu exclude evacuarea unor zone vulnerabile din Brooklyn, Queens, Staten Island şi sudul Manhattanului. El a precizat că decizia, care ar putea afecta circa 200.000 de persoane, va fi luată sâmbătă dimineaţă.

Bloomberg a afirmat că, dacă viteza vântului va creşte, transportul public va fi întrerupt la sfârşitul săptămânii.

"Să ne pregătim pentru ce e mai rău şi să sperăm la ce e mai bine", a spus el, ordonând evacuarea, în 24 de ore, a spitalelor şi azilurilor din zonele de coastă expuse uraganului.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a decretat stare de urgenţă, pentru a permite coordonarea cât mai eficientă a serviciilor de urgenţă. Şi în statul vecin New Jersey autorităţile au ordonat evacuarea a sute de mii de persoane în zona Cap May.

Deciziile finale privind protecţia populaţiei vor fi luate însă în funcţie de traiectoria uraganului, care a trecut joi prin Bahamas şi a provocat moartea a cinci persoane în Caraibe. Actuala traiectorie indică faptul că Irene va ajunge pe coasta de est a Statelor Unite, probabil în cursul zilei de duminică.

Michael Bloomberg a decis şi anularea, ca măsură de precauţie, a circa 300 de evenimente programate la New York pentru sfârşitul săptămânii, astfel încât arterele de circulaţie să nu fie obstrucţionate în cazul în care va decide evacuări masive.

El a exclus posibilitatea ca uraganul să afecteze zgârie-norii din New York, apreciind că principalul pericol este reprezentat de inundaţii şi pomii care ar putea cădea, în cazul în care vor fi înregistrate ploi torenţiale şi rafale de vânt violente. "Clădirile mari sunt concepute pentru a rezista la vând foarte violent", a adăugat Bloomberg.

Irene este clasificat drept uragan de categoria a 3-a pe scara cu cinci niveluri Saffir-Simpson şi este însoţit de rafale de vânt de până la 185 de kilometri/oră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici