Statele din sudul Europei speră la mai puţină austeritate după alegerile din Germania

Majoritatea statelor sud-europene, care se consideră victime ale unei politici stricte de austeritate, "impusă" de Germania, sunt alarmate de o probabilă realegere, duminică, a cancelarului german Angela Merkel, deşi există posibilitatea unei relaxări a măsurilor de austeritate.

130 afișări
Imaginea articolului Statele din sudul Europei speră la mai puţină austeritate după alegerile din Germania

Statele din sudul Europei speră la mai puţină austeritate după alegerile din Germania (Imagine: Shutterstock)

"Avem nevoie de o schimbare: Germania impune măsurile de austeritate pentru că ea vrea să recupereze fondurile pe care le-a împrumutat. Ea tratează celelalte ţări ca pe supuşii săi, nu ca pe membrii unei echipe", se indignează Daniel Correa, un spaniol în vârstă de 33 de ani, care coordonează filiala din Madrid a platformei de organizaţii cetăţeneşti europene, Citizens for Europe.

Această părere o au mai mulţi cetăţeni din sudul Europei, afectată grav de recesiune şi reduceri bugetare de proporţii istorice.

"Rebeliunea Electorală"

Ecoul acestor cetăţeni nemulţumiţi a ajuns până în Germania, unde aproape 50 de alegători, reuniţi prin intermediul platformei online "Rebeliunea Electorală", au decis să pună în urne un buletin de vot, ales simbolic de către alegători din alte state. Daniel Correa este unul din ei.

"Ei doresc să aibă un cuvânt de spus la aceste alegeri, deoarece se simt afectaţi de deciziile luate în Germania, dar au o influenţă foarte redusă asupra acestor politici", explică Berlin Filip Nohe, membru al grupului "Egality Berlin", care a propus această iniţiativă.

Aflată sub asistenţă internaţională, după salvarea sa în 2011, Portugalia a aplicat un regim de austeritate, examinat cu regularitate de troica creditorilor (UE, FMI, BCE). Totuşi, unii acuză Germania, pe care o consideră responsabilă de această situaţie.

Astfel, spoturile radiofonice folosesc accentul german pentru a imita atitudinea austeră a cancelarului Angela Merkel, care a vizitat Lisabona în noiembrie 2012, când numeroşi manifestanţi au întâlnit-o cu pancarte şi caricaturi dure.

Grecia, care beneficiază de un prim plan de ajutor, începând din 2010, a fost afectată săptămâna aceasta de o mişcare socială, reîncepută după ce Guvernul, sub presiunea troicii creditorilor internaţionali, a anunţat un plan de restructurare a sectorului public.

În opinia lui Yannis Panagopoulos, preşedintele confederaţiei lucrătorilor greci (GSEE), cel mai mare sindicat din sectorul privat, victoria cancelarului Angela Merkel va însemna "perpetuarea impasului politicii de austeritate în Europa, mai ales în ţările din sud, încetinirea ritmului de producţie şi un viitor incert privind ieşirea din criză."

Spre deosebire de Portugalia şi Grecia, planul de salvare de care beneficiază Spania se limitează la sistemul său bancar, fără a plasa economia sub asistenţă internaţională.

Corupţie în mod repetat

Indignaţi de scandalurile de corupţie repetate, dezamăgiţi de cele două partide principale, conservator şi socialist, spaniolii îşi îndreaptă mânia, în special, spre liderii lor. Însă, şi în acest caz, reputaţia Germaniei are de suferit.

Clasându-se după preşedintele american Barack Obama, în topul celor mai apreciaţi lideri mondiali în iunie 2009, Angela Merkel a pierdut mult din popularitate în acest an, ocupând locul 10 din 13, exact înaintea preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit unui barometru realizat de institutul de cercetare Elcano.

Deşi se află în cea mai gravă recesiune din istoria sa, Italia nu a avut nevoie de un plan de salvare european. La fel ca şi în Spania, dezbaterea publică din Italia este axată pe politica internă, nu pe viitoarele alegeri din Germania. Totuşi, în ziarul de stânga La Repubblica, jurnalistul Maurizio Ricci îşi exprimă neliniştea în legătură cu o posibilă victorie a cancelarului Angela Merkel, fapt ce "ar însemna o austeritate generală, neîncredere faţă de Europa şi apărarea intereselor naţionale".

Chiar dacă victoria lui Merkel pare una sigură, unii cetăţeni din sudul Europei preferă să spere la o reechilibrare a forţelor politice. Mai ales că faţă de aparenta scădere a influenţei liberalilor, actualii parteneri ai cancelarului german, social-democraţii par să se pregătească de o eventuală guvernare cu aceasta.

Deputatul european portughez Nuno Melo, din partidul de dreapta CDS-PP, speră totuşi "că după alegeri, poziţiile germane vor fi orientate spre politica pentru ocuparea forţei de muncă şi dezvoltare (...), teme care nu sunt abordate în actualul discurs politic german, deoarece nu sunt apreciate din punct de vedere electoral".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici