Statele europene care au dat permisiunea voluntarilor de a lupta în Ucraina

  • Marea Britanie, Letonia, Danemarca şi Croaţia au dat permisiunea voluntarilor lor de a lupta în Ucraina.
  • Trupele de voluntari se vor duce fără steag la război împotriva Federaţiei Ruse.
10268 afișări
Imaginea articolului Statele europene care au dat permisiunea voluntarilor de a lupta în Ucraina

LIVE-TEXT: Statele care au dat permisiunea voluntarilor lor de a lupta în Ucraina

Danemarca

Premierul danez afirmă că cetăţenii voluntari se pot alătura luptei din Ucraina, transmite Kaleej Times. Danemarca va lăsa cetăţenii săi să se alăture brigăzilor internaţionale care se formează pentru a lupta în Ucraina împotriva forţelor ruse, a declarat duminică prim-ministrul Mette Frederiksen.

„Este o alegere pe care o poate face oricine. Acest lucru este valabil pentru toţi ucrainenii care locuiesc aici, dar şi pentru alţii care cred că pot contribui la ajutorarea lor în conflict”, a spus ea într-o conferinţă de presă duminică.

Letonia

Parlamentul Letoniei a votat luni în unanimitate pentru a permite cetăţenilor săi să lupte în Ucraina dacă doresc, a declarat parlamentul într-un comunicat.

„Cetăţenii noştri care doresc să sprijine Ucraina şi să se ofere voluntari pentru a apăra independenţa Ucrainei şi securitatea noastră comună trebuie să poată face acest lucru. Nu există nimic la prima vedere care să împiedice legal pe cineva să meargă în Ucraina pentru a participa la conflict, de partea ucraineană”, a declarat Juris Rancanis, preşedintele Comisiei parlamentare pentru apărare, afaceri interne şi prevenire a corupţiei, care a elaborat legea, transmite Reuters

Croaţia

Premierul Andrej Plenkovic a declarat , duminică, într-o conferinţă de presă despre Ucraina, că nu are informaţii despre luptătorii voluntari care se îndreaptă spre ţară. „Orice plecare în Ucraina este un act personal şi o responsabilitate personală”, a spus premierul.

Ziarul Dnevnik.hr a raportat sâmbătă că voluntari croaţi au plecat deja în Ucraina pentru a lupta împotriva invaziei ruse. „Un grup mai mare de voluntari ar trebui să se alăture armatei ucrainene în următoarele două zile”, a declarat unul pentru Dnevnik.hr.

Vecernji list a mai scris că au fost strânse donaţii pentru Ucraina în localurile Bad Blue Boys, suporterii clubului de fotbal Dinamo, din Zagreb. Se pare că această acţiune a fost coordonată de Denis Seler, care a petrecut şase ani cu batalionul de extremă dreapta Azov al Ucrainei.

„Suntem la graniţa dintre Ucraina şi Ungaria. Mergem pe câmpul de luptă pentru a ne alătura poporului ucrainean şi croaţilor noştri”, a adăugat acelaşi voluntar.

„Ucraina ne-a ajutat în 1991 şi din nou după cutremurele de la Zagreb şi Banovina. De aceea vom ajuta ucrainenii în război”, a declarat pentru Vecernji   un alt voluntar. 

 „Ucraina a fost printre primele ţări care au recunoscut suveranitatea Croaţiei în timp ce noi luptam pentru libertate [în 1991]”, a explicat el.

Marea Britanie 

Secretarul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că va sprijini „absolut” toţi cetăţenii britanici care călătoresc în zona de război, scrie Independent

O declaraţie emisă duminică de Ministerul Apărării al Ucrainei a anunţat formarea unei legiuni internaţionale şi a spus că oamenii se pot înrola prin ambasadele din ţările lor de origine.

„Oricine doreşte să se alăture apărării Ucrainei, Europei şi lumii libere poate veni şi lupta cot la cot cu ucrainenii împotriva criminalilor de război”, a adăugat acesta.

Mai mult decât atât, conform The Mirros, un grup de veterani SAS, cu vârsta cuprinsă între 40-60 de ani, ar putea interveni în Ucraina împotriva forţelor ruse. Printre aceştia se numără lunetişti cu înaltă pregătire şi experţi în utilizarea rachetelor antiaeriene şi antitanc.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici