Statele Unite au evacuat 12 deţinuţi dintr-o închisoare din Afganistan

Statele Unite au repatriat în ţările de origine 12 deţinuţi dintr-o închisoare secretă americană din Afganistan, unde aceşti presuspuşi terorişti au stat închişi timp de mai mulţi ani fără să fie judecaţi.

123 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au evacuat 12 deţinuţi dintr-o închisoare din Afganistan

Statele Unite au evacuat 12 deţinuţi dintr-o închisoare din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un francez, un kuwaitian şi zece pakistanezi deţinuţi la închisoarea Parwan au fost trimişi, luna trecută, în ţările de origine, a anunţat, joi, pentru AFP un oficial, sub protecţia anonimatului.

Potrivit sursei citate, 38 de deţinuţi străini au mai rămas în această închisoare.

Departamentul Apărării a anunţat Congresul cu zece zile înainte de repatrierea celor 12 deţinuţi, a adăugat oficialul.

Închisoarea din Parwan ridică administraţiei Obama aceleaşi probleme ca cea de la Guantanamo. În cele două cazuri, autorităţile americane au închis persoane suspectate de terorism, cu toate că nu dispun de probe suficiente pentru a le condamna oficial. În acelaşi timp, ele nu sunt în favoarea eliberării acestor suspecţi.

Administraţia Obama încearcă să închidă aceste două închisori pentru a pune capăt măsurilor excepţionale luate de Washington în urma atacurilor din 11 septembrie.

Eliberarea celor 12 deţinuţi intervine în plină polemică izbucnită în jurul eliberării soldatului american Bowe Bergdahl, reţinut cinci ani ostatic de către talibani. Acesta din urmă a fost eliberat în urma unui schimb cu cinci deţinuţi de la Guantanamo.

Condiţiile puse pentru eliberarea celor 12 deţinuţi nu au fost precizate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici