Statele Unite au retras, oficial, Sudanul de pe lista ţărilor care susţin terorismul. Ţara a plătit 335 de milioane de dolari despăgubiri

  • Statele Unite au retras, oficial, Sudanul de pe lista ţărilor care susţin terorismul.
  • Sudanul se afla pe această listă din anul 1993.
  • Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat pe 19 octombrie eliminarea Khartoumului de pe această listă neagră.
320 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au retras, oficial, Sudanul de pe lista ţărilor care susţin terorismul. Ţara a plătit 335 de milioane de dolari despăgubiri
Statele Unite au retras oficial, luni, 14 decembrie, Sudanul de pe lista ţărilor care susţin terorismul, unde se afla din 1993, a anunţat ambasada americană la Khartoum pe pagina de Facebook, notează Le Figaro.
 
”Odată cu expirarea perioadei de 45 de zile de la decizia Congresului, secretarul de stat a semnat o notificare prin care revocă desemnarea Sudanului ca stat terorist de sprijin. Măsura intră în vigoare începând cu 14 decembrie,” potrivit mesajului
 
Această măsură, mult aşteptată de Khartoum, de la căderea în aprilie 2019 a autocratului Omar al-Bashir, ar trebui să ofere o gură de aer proaspăt economiei acestei ţări, în mijlocul stării de criză. Măsura de a pune Sudanul pe lista neagră a împiedicat ţările străine să tranzacţioneze şi să investească în Sudan sub aplicarea sancţiunilor.
 
Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat pe 19 octombrie eliminarea Khartoumului de pe această listă neagră. Iar pe 23 octombrie, autorităţile sudaneze, în timp ce negau orice „şantaj”, şi-au normalizat relaţiile cu Israelul. Şi abia după acest anunţ, Donald Trump a notificat de fapt Congresului SUA, pe 26 octombrie, eliminarea Sudanului de pe lista neagră.
 
Mike Pompeo, secretar de stat, a discutat despre ridicarea sancţiunilor cu premierul sudanez Addalla Hamdok, în timpul unei vizite la  Khartoum, în luna august.
 
Sudanul a fost de acord să plătească 335 de milioane de dolari despăgubiri pentru presupusul rol în bombardarea a două anbasade americane în Africa de Est de către Al-Qaida în 1998.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici