Statele Unite propun încetarea provocărilor în Marea Chinei de Sud

Un oficial de rang înalt american a propus, miercuri, ca Beijingul şi statele din Asia de Sud-Est să se abţină de la orice acţiune care ar putea fi considerată ca o provocare, cu scopul de a diminua tensiunile în Marea Chinei de Sud.

252 afișări
Imaginea articolului Statele Unite propun încetarea provocărilor în Marea Chinei de Sud

Statele Unite propun încetarea provocărilor în Marea Chinei de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Danny Russel, un oficial american de rang înalt pentru Asia de Est, a anunţat că a făcut această sugestie pentru a "da de gândit", şi nu într-un cadru oficial. El participă în Myanmar la o întâlnire cu omologii săi din regiune, menite pregătirii unui summit care ar urma să aibă loc în cursul acestui an.

"Ţările vizate pot singure să definească tipul de comportament pe care îl consideră drept o provocare şi să invite la abţinere, cu condiţia ca toate celelalte să procedeze la fel", a spus pentru presă Russel, adjunctul secretarului de Stat.

Statele Unite militează de mai mulţi ani în favoarea unui cod de bună conduită care ar defini regulile în zonă, cu scopul de a împiedica o escaladare în Marea Chinei de Sud, o cale maritimă vitală şi unde China şi alte ţări emit revendicări teritoriale.

Russel a subliniat că tensiunea "creşte rapid" în zonă. Luna trecută, revolte au avut loc în Vitenam după ce China a instalat o platformă de foraj marin într-o zonă din Marea Chinei de Est în care cele două ţări îşi dispută suveranitatea.

Filipine, un alt aliat al Statelor Unite, au de asemenea o serie de divergenţe teritoriale cu China.

Preşedintele american, Barack Obama, urmează să se deplaseze în Myanmar, în noiembrie, pentru a participa la un summit al ţărilor din Asia de Est. Acesta va fi cel de-al doilea turneu al său în această ţară, pe care secretarul de Stat american, John Kerry, urmează să o viziteze în august.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici