Statele Unite trimit în Europa şi Asia milioane de barili de petrol din rezerva strategică. Preţurile la carburanţi rămân ridicate

Mai mult de 5 milioane de barili de petrol care făceau parte dintr-o eliberare istorică a rezervelor de urgenţă ale SUA pentru a reduce preţurile interne la carburanţi au fost exportate în Europa şi Asia luna trecută, potrivit datelor, chiar dacă preţurile la benzină şi motorină din SUA au atins niveluri record.

5473 afișări
Imaginea articolului Statele Unite trimit în Europa şi Asia milioane de barili de petrol din rezerva strategică. Preţurile la carburanţi rămân ridicate

Exportul de ţiţei şi combustibil atenuează impactul măsurilor luate de preşedintele american Joe Biden pentru a reduce preţurile record la pompă. Biden a reînnoit sâmbătă apelul către furnizorii de benzină de a reduce preţurile, atrăgând critici din partea fondatorului Amazon, Jeff Bezos.

Aproximativ 1 milion de barili pe zi este eliberat din Rezerva Strategică de Petrol (SPR) până în octombrie. Contractele futures pentru ţiţeiul american au depăşit 100 de dolari pe baril, iar preţurile la benzină şi motorină au depăşit 5 dolari pe galon într-o cincime din ţară. Oficialii americani au declarat că preţurile petrolului ar putea fi mai mari dacă SPR nu ar fi fost exploatat, potrivit Reuters.

"SPR rămâne un instrument critic de securitate energetică pentru a face faţă întreruperilor aprovizionării globale cu ţiţei", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului Energiei, adăugând că eliberările de urgenţă au contribuit la asigurarea unei aprovizionări stabile cu ţiţei.

Cea de-a patra mare rafinărie de petrol din SUA, Phillips 66, a expediat aproximativ 470.000 de barili de ţiţei din depozitul Big Hill SPR din Texas către Trieste, Italia, potrivit datelor vamale americane. La Trieste se află un oleoduct care trimite petrol către rafinăriile din Europa Centrală.

Atlantic Trading & Marketing, o ramură a marelui petrolier francez TotalEnergies, a exportat 2 încărcături de 560.000 de barili fiecare, potrivit datelor.

De asemenea, încărcături de ţiţei SPR s-au îndreptat către Olanda şi către o rafinărie Reliance din India, a declarat o sursă din industrie. O a treia încărcătură se îndrepta spre China, a declarat o altă sursă.

"Preţurile la ţiţei şi carburanţi ar fi fost probabil mai mari dacă (eliberările din SPR) nu ar fi avut loc, dar, în acelaşi timp, nu are cu adevărat efectul presupus", a declarat Matt Smith, analist principal de petrol la Kpler.

Cele mai recente exporturi urmează celor trei nave care au transportat ţiţei SPR în Europa în aprilie, ajutând la înlocuirea livrărilor de ţiţei rusesc.

Stocurile de ţiţei din SUA sunt la cel mai scăzut nivel din 2004 încoace, în timp ce rafinăriile funcţionează aproape de nivelul maxim. Rafinăriile de pe coasta americană a Golfului au avut un grad de utilizare de 97,9%, cel mai ridicat din ultimii trei ani şi jumătate.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici