Statuia regelui Leopold II ce a condus un "regim de exploatare" în Congo a fost înlăturată de autorităţile din Antwerp

  • O statuie veche de 150 a Regelui Leopold II al Belgiei a fost înlăturată din piaţa publică din Antwerp.
  • Leopold II a acaparat puterea în Congo la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a condus un regim de exploatare care a dus la moartea a milioane de oameni, potrivit New York Times.
  • Decizia autorităţilor este una importantă în reconcilierea istorică în opinia multor activişti pentru drepturile omului.
619 afișări
Imaginea articolului Statuia regelui Leopold II ce a condus un "regim de exploatare" în Congo a fost înlăturată de autorităţile din Antwerp

Statuia Regelui Leopold II

Timp de zeci de ani, mulţi belgieni au fost învăţaţi că ţara a adus „civilizaţia” în regiunea africană, iar unii l-au apărat pe Leopold ca o figură de temelie. Mai multe străzile şi parcurile poartă numele acestuia, iar statuile regelui pot fi găsite în toată ţara.

Cu toate acestea, în ultimii ani a fost o presiune în creştere, în special din partea tinerilor belgieni, pentru a confrunta moştenirea ţării în Africa centrală. Mişcarea a crescut în intensitate odată cu protestele după moartea lui George Floyd.

Săptămâna aceasta, o altă statuie a lui Leopold din oraşul Gent a fost acoperită cu vopsea roşie. Peste 65.000 de persoane au semnat o petiţie pentru eliminarea tuturor statuilor lui Leopold al II-lea din toată ţara.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici