Statul Oklahoma a folosit substanţe inadecvate pentru execuţia unui deţinut

Oficiali ai Departamentului de corecţie din statul american Oklahoma au folosit substanţe letale neconforme pentru a executa un deţinut condamnat la moarte, Charles Warner, în luna ianuarie, potrivit autopsiei, relatează publicaţia The Guardian în pagina online.

1799 afișări
Imaginea articolului Statul Oklahoma a folosit substanţe inadecvate pentru execuţia unui deţinut

Statul Oklahoma a folosit substanţe inadecvate pentru execuţia unui deţinut (Imagine: Shutterstock)

Raportul a scos la iveală faptul că gardieni ai închisorii i-au injectat lui Warner acetat de potasiu, în condiţiile în care protocolul de stat presupune administrarea unei injecţii conţinând clorură de potasiu, care opreşte bătăile inimii. Este cel de-a treia substanţă letală folosită în procesul de execuţie, administrată după un sedativ şi o substanţă care paralizează.

Execuţia a durat 18 minute, iar Warner a denunţat faptul că a fost înţepat cu un ac de cinci ori. Când substanţele au început să pătrundă în sânge, Warner a spus: "Corpul meu arde".

Aceea a fost prima injecţie letală administrată de la execuţia lui Clayton Lockett în aprilie 2014. Acesta din urmă a murit după 43 de minute de agonie, după ce un drog administrat intravenos nu a fost plasat corespunzător. Warner, care a fost condamnat că a violat şi a ucis o fată de 11 ani a fost programat să moară tot în luna aprilie, însă execuţia sa a fost anulată după ce martorii l-au văzut pe Lockett chinuindu-se şi gemând sub targă timp de 43 de minute înainte de a muri.

Acetatul de potasiu a fost aceeaşi substanţă livrată din greşeală ofiţerilor închisorii săptămâna trecută, la două ore înainte de ora programată pentru execuţia lui Richard Glossip. Execuţia sa a fost amânată în ultimul moment, guvernatorul statului Oklahoma, Mary Fallin, spunând că are nevoie de mai mult timp pentru a verifica dacă substanţele corespund cu normele statului. Toate procedurile de execuţie din statul Oklahoma au fost de atunci suspendate la cererea avocatului de stat, generalul Scott Pruitt, care a deschis o anchetă privind combinaţia de substanţe letale.

Papa Francisc ceruse oprirea execuţiei lui Glossip. Un arhiepiscop catolic i-a trimis guvernatorului statului Oklahoma o cerere scrisă în care o ruga să comute sentinţa, însă ea a spus că nu are autoritatea să facă acest lucru.

Robert Patton, directorul închisorii din Oklahoma, a spus săptămâna trecută, după greşeala din cazul lui Glossip, că furnizorul de substanţe letale al statului a crezut că acetatul de potasiu poate fi înlocuit cu clorura de potasiu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici