Stoltenberg critică apropierea Chinei de Rusia şi decizia Moscovei a staţiona arme atomice în Belarus

Planul Rusiei de a transfera armament nuclear tactic în Belarus evidenţiază "promisiunile goale" ale preşedinţilor rus şi chinez, Vladimir Putin şi Xi Jinping, afirmă Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

485 afișări
Imaginea articolului Stoltenberg critică apropierea Chinei de Rusia şi decizia Moscovei a staţiona arme atomice în Belarus

Stoltenberg critică apropierea Chinei de Rusia şi decizia Moscovei a staţiona arme atomice în Belarus

"Anunţul Rusiei privind staţionarea de arme tactice - bombe nucleare - în Belarus, imediat după semnarea unui acord care prevede exact contrariul, arată că sunt promisiuni goale", a declarat Jens Stoltenberg, conform postului de televiziune CNN şi agenţiei Reuters.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat în martie o declaraţie comună cu omologul său din China, Xi Jinping, prin care ofereau asigurări că nu vor transfera arme nucleare în afara frontierelor, a amintit Stoltenberg. "Trebuie să urmărim atent ce face Rusia", a subliniat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

De altfel, Stoltenberg a condamnat abordarea politică a Chinei. Administraţia de la Beijing "refuză să condamne agresiunea Rusiei, confirmă propaganda rusă şi ajută economia Rusiei". "Orice decizie a Chinei de a furniza armament letal Rusiei ar fi o greşeală istorică şi va avea implicaţii profunde", a subliniat Stoltenberg.

Alianţa Nord-Atlantică nu a observat modificări în configuraţia forţelor nucleare ruse care să necesite măsuri suplimentare de apărare, a declarat luni Jens Stoltenberg. "Monitorizăm foarte atent ce face Rusia. Dar, până acum, nu am observat modificări în poziţionarea forţelor nucleare care să necesite schimbarea configuraţiei noastre", a subliniat Stoltenberg, denunţând "retorica nucleară periculoasă şi lipsită de raţiune" a Moscovei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat recent că Rusia a ajuns la un acord cu Belarus pentru staţionarea de armament nuclear tactic pe teritoriul acestei ţări. Putin a precizat că lucrările la complexul din Belarus unde ar urma să fie staţionate armele nucleare ruse vor fi finalizate până în iulie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici