SUA caută metode de colaborare cu România, "cea mai coruptă ţară din UE"

Statele Unite încearcă să găsească metode pentru a colabora, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, cu România, desemnată drept "cea mai coruptă ţară din UE" de raportul organizaţiei Transparency International, relatează publicaţia Stars and Stripes în ediţia electronică.

3 afișări
Imaginea articolului SUA caută metode de colaborare cu România, "cea mai coruptă ţară din UE"

SUA caută metode de colaborare cu România, "cea mai coruptă ţară din UE"

România a făcut intens lobby pentru a obţine fonduri americane în ultimii ani şi a depus toate eforturile pentru a câştiga bunăvoinţa Washingtonului, comportându-se ca un aliat exemplar în războiul împotriva terorismului, dar trupele americane staţionate la baza militară de la Mihai Kogălniceanu trebuie să se adapteze la cultura financiară din România, cea mai coruptă ţară din UE, conform raportului organizaţiei Transparency International (TI). Cetăţenii români au plătit în ultimii ani mită în valoare de 360 de milioane de dolari pentru a avea acces la serviciile medicale, gratuite de altfel, potrivit unui studiu finanţat de Banca Mondială.

Corupţia aparent endemică ar putea fi şi motivul pentru care un turn de observaţie din lemn folosit de militarii americani staţionaţi la baza de la Mihail Kogălniceanu costă în România peste 9.000 de dolari, precizează Stars and Stripes. "Cheresteaua este scumpă", a declarat însă Troy Darr, purtătorul de cuvânt al Joint Task Force East.

Armata americană va investi peste 60 de milioane de dolari pentru renovarea bazei, după finalizarea lucrărilor de modernizare a pistei care au costat 30 de milioane de dolari. "Prevenirea fraudelor este preocuparea principală a armatei indiferent de locul unde încheiem contractele de aprovizionare", a declarat Bruce Anderson, purtător de cuvânt al comandamentului trupelor americane din Europa. "Până în prezent nu am primit indicaţii privind fraude contractuale înregistrate în cadrul Joint Task Force East", a adăugat acesta.

"În România am derulat toate contractele cu economia locală într-un mod deschis şi transparent", a subliniat Anderson, precizând că fiecare astfel de contract a fost supravegheat de un ofiţer.

Armata americană a instruit comercianţii locali privind condiţiile în care pot derula afaceri cu trupele de la Mihail Kogălniceanu, a studiat modul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea şi a verificat dacă respectă prevederile contractuale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici