SUA îndeamnă Rusia să oprească atacurile în apropierea centralelor nucleare / Rusia acuză Ucraina

Administraţia Joseph Biden a cerut, luni, Rusiei să oprească activităţile militare în jurul centralelor nucleare din Ucraina, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de acţiuni riscante în apropierea instalaţiilor atomice.

2469 afișări
Imaginea articolului SUA îndeamnă Rusia să oprească atacurile în apropierea centralelor nucleare / Rusia acuză Ucraina

Sursa foto: Profimedia

"Continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operaţiunile militare în incinta şi în jurul centralelor nucleare ucrainene şi să ofere controlul acestora Ucrainei. Confruntările militare în jurul unei centrale nucleare sunt periculoase. Din fericire, nu avem indicaţii despre vreo creştere anormală a nivelului de radioactivitate", a declarat luni după-amiază Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.

Însă Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de câteva zile de efectuarea unor bombardamente în apropierea Centralei nucleare Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei şi ocupată din martie de armata rusă.

Rusia susţine că armata ucraineană a atacat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică o linie de înaltă tensiune din apropierea Centralei nucleare Zaporojie. Aceste bombardamente ale forţelor militare ucrainene "au un potenţial extrem de periculos şi pot avea consecinţe catastrofale pentru o zonă vastă, inclusiv pentru teritoriul european", a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde. Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat Kievul că "încearcă să ia ostatică întreaga Europă", conform agenţiei Reuters.

Atacurile asupra instalaţiilor Centralei nucleare Zaporojie nu pot fi verificate în mod independent. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) consideră "din ce în ce mai alarmante" informaţiile despre situaţia de la Centrala atomoelectrică Zaporojie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici