SUA insistă asupra păcii între două foste republici sovietice. Blinken a discutat cu liderii Armeniei şi Azerbaidjanului

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat separat cu liderii Armeniei şi Azerbaidjanului luni pentru a încerca să împingă spre pace fostele republici sovietice, care au purtat un război de şase săptămâni în 2020 din cauza regiunii disputate Nagorno-Karabah.

1092 afișări
Imaginea articolului SUA insistă asupra păcii între două foste republici sovietice. Blinken a discutat cu liderii Armeniei şi Azerbaidjanului

În declaraţii aproape identice, Departamentul de Stat a transmis că Blinken a discutat despre "oportunitatea istorică a celor două naţiuni de a realiza pacea în regiune" atât cu premierul armean Nikol Pashinyan, cât şi cu preşedintele azer Ilham Aliyev, potrivit Reuters.

Blinken a salutat o întâlnire recentă între miniştrii de externe ai celor două ţări, a încurajat continuarea dialogului şi a oferit asistenţă americană pentru "facilitarea legăturilor regionale de transport şi comunicare", a precizat departamentul într-un comunicat oficial.

Disputa privind Nagorno-Karabah, un teritoriu muntos din interiorul Azerbaidjanului controlat din anii 1990 de etnicii armeni, s-a transformat în 2020 într-un război de şase săptămâni în care trupele azere au recucerit porţiuni de teritoriu.

Cele două părţi au convenit să lucreze la un plan de pace după ce Rusia a intermediat o încetare a focului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici