SUA - Iran. O eroare de calcul ar putea duce la un război mai mare, spun oficialii americani

Nici Washingtonul şi nici Teheranul nu doresc ca conflictul din Fâşia Gaza să declanşeze un război mai amplu în regiune, spun oficialii din ambele capitale. Însă în cele şapte săptămâni de la atacul condus de Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie, miliţiile susţinute de Iran au lansat peste 70 de atacuri cu rachete şi drone împotriva trupelor americane din Irak şi Siria. Pentagonul, la rândul său, a răspuns cu patru runde de atacuri aeriene, ucigând până la 15 persoane, spun oficialii americani.

2057 afișări
Imaginea articolului SUA - Iran. O eroare de calcul ar putea duce la un război mai mare, spun oficialii americani

SUA - Iran. O eroare de calcul ar putea duce la un război mai mare, spun oficialii americani

Oficialii din domeniul securităţii naţionale se tem că o eroare de calcul pe fondul atacurilor de tip "răzbunare echivalentă" ar putea declanşa exact cea ce se vrea a se evita: un conflict regional, la doar doi ani după ce Statele Unite au pus capăt la 20 de ani de război în Orientul Mijlociu şi Asia de Sud, scrie New York Times.

Până în prezent, niciunul dintre atacurile de represalii ale SUA nu a provocat o escaladare, nici măcar cel de săptămâna trecută din Irak, care a ucis mai mulţi militanţi ai Kataib Hezbollah, un grup susţinut de Iran. Pentagonul a declarat marţi că atacurile s-au diminuat cel puţin temporar - cel mai recent fiind pe 23 noiembrie, cu o zi înainte de începerea unei pauze operaţionale în războiul Israel-Hamas.

Dar comandanţii militari americani şi agenţiile de informaţii continuă să urmărească îndeaproape Iranul, precum şi grupurile pe care le sprijină, printre care se numără Hezbollah din Liban, Houthis din Yemen şi miliţiile din Irak şi Siria. Miercuri, o navă de război a Marinei din sudul Mării Roşii a doborât o dronă trasă din Yemen, despre care un oficial militar american a declarat că reprezenta o ameninţare pentru navă.

"Problema cu modul în care oamenii au privit acest lucru este că ne-am gândit doar la un război scurt" în Gaza, a declarat Vali Nasr, un expert în Iran şi profesor de afaceri internaţionale şi studii privind Orientul Mijlociu la Universitatea Johns Hopkins.

Dar, a spus el, Iranul şi Hezbollah cred că, odată ce Israelul a terminat cu Hamas, îşi va îndrepta atenţia către ei.

"Dacă Statele Unite nu sunt atente, Gaza este doar începutul a ceva mult, mult mai mare", a spus Vali Nasr.

Oficialii din domeniul apărării cred că Iranul se foloseşte de atacurile miliţiilor pentru a avertiza Statele Unite de ceea ce se va întâmpla cu trupele şi interesele americane din regiune dacă Israelul îşi extinde campania pentru a cuprinde Hezbollah sau dacă Israelul vizează programul nuclear iranian, aşa cum a făcut-o în trecut.

De la începutul războiului, Israelul şi Hezbollah s-au confruntat în mod repetat de-a lungul graniţei de nord a Israelului cu Libanul. Un oficial american a declarat că administraţia Biden a dorit să vadă că Israelul "se îndepărtează" de aceste confruntări. Dar oficialul nu a detaliat ce face administraţia pentru a împiedica Israelul să deschidă un război pe două fronturi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici