SUA sfidează China. O navă de război americană a navigat prin strâmtoarea Taiwan

Nava de război americană USS Milius a traversat duminică strâmtoarea Taiwan, la doar câteva zile după ce China a încheiat exerciţii militare în jurul insulei.

2054 afișări
Imaginea articolului SUA sfidează China. O navă de război americană a navigat prin strâmtoarea Taiwan

Sursa foto: Twitter/7th Fleet

China, care consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu, a încheiat oficial lunea trecută cele trei zile de exerciţii în jurul Taiwanului, în cadrul cărora a exersat lovituri de precizie şi blocarea insulei.

China a organizat exerciţiile pentru a-şi exprima furia faţă de întâlnirea preşedintelui Taiwanului, Tsai Ing-wen, cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, considerând-o un amestec în afacerile interne ale Chinei şi sprijinul SUA pentru identitatea separată a Taiwanului faţă de China.

Flota a 7-a a marinei americane a declarat că distrugătorul USS Milius din clasa Arleigh Burke a efectuat un "tranzit de rutină în Strâmtoarea Taiwan" prin apele "unde se aplică libertăţile de navigaţie şi survolare în largul mării în conformitate cu dreptul internaţional".

Tranzitul navei demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de un Indo-Pacific liber şi deschis, a adăugat Flota a 7-a.

Marina americană trece cu navele de război prin strâmtoare aproximativ o dată pe lună şi, de asemenea, efectuează în mod regulat misiuni similare de libertate de navigaţie în disputata Mare a Chinei de Sud.

Săptămâna trecută, nava USS Milius a navigat în apropierea uneia dintre cele mai importante insule artificiale şi controlate de China în Marea Chinei de Sud, Mischief Reef. Beijingul a denunţat acest lucru ca fiind ilegal.

De la încheierea exerciţiilor, China şi-a continuat activităţile militare în jurul Taiwanului, deşi la o scară redusă.

Luni dimineaţă, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a observat 18 avioane militare chineze şi patru nave militare chineze care au operat în jurul Taiwanului în ultimele 24 de ore.

China nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a aduce sub controlul său Taiwanul. Guvernul taiwanez respinge pretenţiile teritoriale ale Chinei şi afirmă că numai poporul insulei poate decide viitorul său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici