Surse: India cere Canadei să retragă 41 de diplomaţi până la 10 octombrie

India a transmis Canadei că trebuie să repatrieze 41 de diplomaţi până la 10 octombrie, în contextul în care disputa diplomatică dintre cele două naţiuni se adânceşte, potrivit unor surse citate marţi de Financial Times şi Reuters.

1454 afișări
Imaginea articolului Surse: India cere Canadei să retragă 41 de diplomaţi până la 10 octombrie

Sursa foto: Hepta

Legăturile bilaterale au devenit foarte tensionate din cauza suspiciunii canadiene că agenţi guvernamentali indieni au avut un rol în uciderea în iunie în Canada a unui lider religios. Acesta provine din India, dar avea cetăţenie canadiană şi locuia în Canada.

Autorităţile din India au ameninţat cu revocarea imunităţii diplomatice a diplomaţilor cărora li s-a spus să plece şi nu au făcut-o. Canada are 62 de diplomaţi în India.

Premierul canadian Justin Trudeau a refuzat să confirme informaţia privind expulzările, dar a declarat că Ottawa nu doreşte să escaladeze disputa. Ministerele de externe din India şi din Canada nu au comentat informaţia.

Tensiunile dintre cele două ţări s-au amplificat după ce Canada a declarat că investighează „acuzaţii credibile" care leagă India de uciderea unui lider separatist. India a respins vehement acuzaţia, numind-o „absurdă". Analiştii spun că relaţiile dintre cele două ţări, care au fost tensionate timp de luni de zile, sunt acum la cel mai scăzut nivel din toată istoria.

Indianul Hardeep Singh Nijjar, în vârstă de 45 de ani, a fost împuşcat mortal în faţa unui templu sikh pe 18 iunie în Surrey, o suburbie a oraşului Vancouver cu o populaţie sikh numeroasă. Nijjar a susţinut o patrie sikh sub forma unui stat independent în India şi a fost desemnat de indieni drept „terorist" în iulie 2020.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici