Suspectul canadian în atentatul din Burgas ar fi declanşat bomba prematur, ucigându-şi o rudă

Anchetatorii cred că suspectul canadian în atentatul comis în 2012 pe aeroportul bulgar Burgas ar fi furnizat sprijin logistic, dar ar fi sfârşit prin a detona bomba, ucigând din greşeală o rudă care coopera cu el, relatează The National Post, în ediţia online.

112 afișări
Imaginea articolului Suspectul canadian în atentatul din Burgas ar fi declanşat bomba prematur, ucigându-şi o rudă

Suspectul canadian în atentatul din Burgas ar fi declanşat bomba prematur, ucigându-şi o rudă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile bulgare susţin că Hassan El Hajj Hassan, în vârstă de 25 de ani, care a emigrat din Liban către Canada în copilărie, este un agent Hezbollah implicat în atentatul de la Burgas, soldat cu moartea a cinci israelieni şi a unui şofer bulgar de autocar.

Rolul lui Hassan ar fi fost unul logistic: să aranjeze intrarea şi ieşirea în siguranţă din Bulgaria a grupului şi să le găsească membrilor acestuia cazare şi transport, afirmă o sursă implicată în anchetă.

Hassan a călătorit către Varşovia, Polonia, folosind un paşaport canadian. De acolo, Hassan, Meliad Farrah un cetăţean australian originar din Liban, în vârstă de 32 de ani, şi un al treilea bărbat al cărui nume nu este cunoscut dar care ar fi rudă cu Hassan, potrivit testelor ADN, au călătorit către Bulgaria sub identităţi false, pretinzând că sunt turişti.

Bărbaţii ar fi transportat cu trenul cel puţin o parte din bombă, inclusiv detonatorul.

Farrah este acuzat de asamblarea bombei în Bulgaria, dar acesta ar fi părăsit ţara înainte de atac. O televiziune libaneză a afirmat că Farrah s-a întors în Liban la 17 iulie 2012, cu două zile înaintea exploziei.

Rolul rudei neidentificate a lui Hassan era să amplaseze bomba, ascunsă într-un rucsac, în compartimentul de bagaje al autocarului.

În prezent, ipoteza reţinută este aceea că Hassan ar fi fost cel care a declanşat explozia, potrivit anchetatorilor. Ruda lui Hassan, care transporta bomba, a fost decapitată în urma exploziei.

Autorităţile au descris iniţial atentatul ca fiind unul sinucigaş dar acum cred că detonarea bombei s-a produs prematur, în timp ce era amplasată în autocar.

Deşi testele ADN efectuate asupra cadavrului atacatorului arată că acesta este rudă cu Hassan, nu se cunosc legăturile de rudenie exacte dintre cei doi şi nici identitatea acestuia. Un anchetator l-a descris ca fiind o rudă îndepărtată.

Rolul unui al patrulea bărbat, de asemenea, neidentificat, nu este clar. El este descris ca având trăsături europene.

După atac, Hassan a fugit în România, după care a plecat spre Orientul Mijlociu, fie spre Liban, fie spre Fâşia Gaza, potrivit informaţiilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici