Taiwanul a detectat patru baloane chineze deasupra insulei. Trei dintre ele au trecut pe lângă o bază a forţelor aeriene

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că armata chineză a trimis patru baloane deasupra insulei, dintre care trei au trecut pe lângă o bază cheie a forţelor aeriene.

346 afișări
Imaginea articolului Taiwanul a detectat patru baloane chineze deasupra insulei. Trei dintre ele au trecut pe lângă o bază a forţelor aeriene

Incursiunile raportate marţi vin în contextul în care China şi-a intensificat ameninţarea de a folosi forţa pentru a anexa Taiwanul.

Taiwanul organizează alegeri prezidenţiale şi parlamentare pe 13 ianuarie, iar China şi-a folosit puterea militară, diplomatică şi economică pentru a influenţa alegătorii să susţină candidaţii care favorizează unificarea între cele două părţi. În ciuda acestui fapt, Partidul Democrat Progresist pro-independenţă conduce în majoritatea sondajelor, reafirmând sprijinul electoratului pentru statutul de independenţă de facto faţă de China continentală, scrie AP.

China trimite în mod regulat nave militare şi avioane de război în apele şi spaţiul aerian din apropierea Taiwanului, iar utilizarea baloanelor pentru colectarea de informaţii ar putea fi o nouă etapă în campania sa de intimidare împotriva insulei.

Ministerul Apărării a precizat că trei dintre baloane au trecut de la est la vest, în apropierea bazei aeriene Ching-Chuan-Kang, unde se află o mare parte din escadrilele aeriene taiwaneze dedicate apărării insulei împotriva ameninţării militare a Chinei. Al patrulea a trecut la nord de portul Keelung, care deserveşte relaţiile comerciale cruciale ale Taiwanului cu Japonia.

Un balon chinezesc doborât de SUA după ce a transferat America de Nord în februarie anul trecut era echipat pentru a detecta şi colecta semnale de informaţii ca parte a unui vast program de supraveghere aeriană legat de armată care viza peste 40 de ţări, a declarat administraţia Biden, oferind imagini de la avioanele de spionaj americane U-2.

O flotă de baloane operează sub conducerea Armatei Populare de Eliberare şi este folosită în mod special pentru spionaj, fiind dotată cu echipamente de înaltă tehnologie concepute pentru a colecta informaţii sensibile de la ţinte de pe tot globul, au precizat SUA.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici