Taiwanul avertizează că nu va mai tolera incursiunile chineze / Beijing: Taiwan este provincie chineză

Taiwanul a avertizat, miercuri, că va trece la acţiuni de apărare şi contraatac pentru respingerea incursiunilor militare chineze, dar Administraţia de la Beijing a reamintit că Taiwanul este provincie chineză, în timp ce Statele Unite au semnalat din nou susţinere pentru Taipei.

2058 afișări
Imaginea articolului Taiwanul avertizează că nu va mai tolera incursiunile chineze / Beijing: Taiwan este provincie chineză

"În cazul avioanelor şi navelor care pătrund pe teritoriul nostru (...), armata naţională va exercita dreptul la autoapărare şi contraatac, fără excepţie", a declarat miercuri Lin Wen-Huang, adjunctul şefului Statului Major din Taiwan.

Armata taiwaneză a tras focuri de avertisment, marţi, spre o dronă chineză care s-a apropiat în mod neautorizat de o insulă din Taiwan, în contextul în care preşedintele Tsai Ing-Wen a ordonat "acţiuni puternice" de contracarare a provocărilor. Incidentul a avut loc în apropierea Insulei Erdan. Miercuri, armata taiwaneză a tras noi focuri de avertisment spre drone chineze, în zona insulelor Kinmen, aflate în apropierea oraşelor chineze Xiamen şi Quanzhou, potrivit agenţiei Reuters.

În contextul intensificării incidentelor militare, pe fondul tensiunilor generate de vizita efectuată la începutul lunii august la Taipei de Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Administraţia de la Beijing a reamintit că Taiwanul este teritoriu chinez. "În primul rând, trebuie să vă spun că Taiwanul este o provincie a Chinei, nu are un aşa-numit Minister al Apărării. Autorităţile taiwaneze îşi manifestă nervozitatea, este fără sens", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Statele Unite, care nu recunosc independenţa Taiwanului, nu au relaţii oficiale, dar oferă susţinere politică şi militară Taipeiului, au semnalat miercuri că înţeleg atitudinea liderilor separatişti taiwanezi. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, a acuzat China că vrea să "modifice permanent" statutul Taiwanului, subliniind că Statele Unite nu vor accepta o astfel de situaţie.

"Preocupările exprimate de liderii din Taiwan sunt de înţeles ţinând cont de activităţile agresive, incisive, coercitive şi, ca să spun clar, care nu sunt necesare, pe care China continuă să le desfăşoare la nivel militar în Strâmtoarea Taiwan şi în acea zonă", a afirmat John Kirby.

Prin Strâmtoarea Taiwan trec frecvent şi nave militare americane, britanice şi canadiene, iar două vase ale Forţelor Navale americane au tranzitat această zonă sensibilă săptămâna trecută.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici