Talibanii ameninţă să îl judece pe un ostatic canadian - VIDEO

Talibanii au ameninţat să îl judece pentru spionaj pe un tânăr canadian pe care îl ţin ostatic în Afganistan şi pe care l-au prezentat într-o înregistrare video primită de presă duminică seara.

216 afișări
Imaginea articolului Talibanii ameninţă să îl judece pe un ostatic canadian - VIDEO

Talibanii ameninţă cu judecata un ostatic canadian

Data răpirii lui Colin Rutherford, în vârstă de 26 de ani, în provincia Ghazni, un bastion al insurgenţilor islamişti din centrul ţării, nu este clară, dar Guvernul canadian a confirmat dispariţia acestuia în februarie, afirmând că vizita Afganistanul ca turist.

Colin Rutherford apare într-o înregistrare video parvenită duminică seara presei afgane, însoţită de un comunicat al lui Zabihullah Mujahed, principalul purtător de cuvânt al talibanilor.

Ostaticul răspunde întrebărilor adresate de un bărbat care nu apare pe ecran, dând asigurări: "Am fost tratat omeneşte". Întrebat de răpitori despre motivele prezenţei sale în Afganistan, el răspunde: "Istoria, zonele istorice, ruinele, mormintele". El a negat că ar lucra pentru Guvernul canadian.

Talibanii "cer încă o dată Guvernului canadian să ia imediat măsurile necesare pentru rezolvarea acestei probleme, altfel ostaticul va fi judecat", se poate citi în comunicatul lui Mujahed. Când a revendicat răpirea sa, talibanii l-au acuzat că spionează pentru autorităţile canadiene.

Într-un comunicat, Ministerul canadian de Externe arată că "este la curent cu faptul că talibanii au emis un comunicat care conţine un link către o înregistrare video". "Colin Rutherford, cetăţean canadian, este dat dispărut în Afganistan, unde călătorea ca turist", precizează textul.

Răpirile unor cetăţeni occidentali sunt monedă de schimb curentă în Afganistan, unde lucrătorii umanitari şi jurnaliştii sunt principalele ţinte. În aproape toate cazurile, răpitorii - fie că este vorba despre bandiţi sau insurgenţi, talibani sau altceva - cer răscumpărări importante.

Doi jurnalişti fracezi ai postului public de televiziune France 3 sunt ţinuţi ostatici de peste 16 luni într-o provincie situată la nord-vest de Kabul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici