Ţara care va construi un oraş al femeilor, pentru sprijinirea celor care doresc să lucreze

O ţară are planuri de construcţie a unui oraş nou, numai pentru femei, în încercarea de a le sprijini pe cele care doresc să lucreze, în condiţiile în care numai 15% dintre femeile din această ţară sunt prezente pe piaţa de muncă.

6373 afișări
Imaginea articolului Ţara care va construi un oraş al femeilor, pentru sprijinirea celor care doresc să lucreze

Ţara care va construi un oraş al femeilor, pentru sprijinirea celor care doresc să lucreze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Legea din Arabia Saudită nu interzice femeilor să muncească, însă codul islamic Sharia, care se referă la chestiuni ca politica, economia, justiţia, dar şi la aspecte ale vieţii personale, de la rugăciune şi post, la sex, igienă şi regim alimentar, pune pe primul loc rolul femeii de soţie şi mamă, relatează dailymail.co.uk.

Se crede că Autoritatea saudită pentru proprietate industrială (Modon) are acum în sarcină să armonizeze situaţia de pe piaţa muncii din ţară cu cea din restul lumii moderne, astfel că acest oraş controversat, aflat în faza de proiectare, ar urma să fie construit începând de anul viitor.

Autorităţile speră că vor încuraja astfel femeile care îşi doresc o carieră, fără a sfida legile islamice care guvernează ţara.

Totodată, municipalitatea din Hafuf, aflat în estul ţării, speră să atragă investiţii de 500 de milioane de riali (107 milioane de euro, n.r.) şi să creeze aproximativ 5.000 de locuri de muncă pentru femei, în industriile textilă, farmaceutică şi alimentară.

Guvernul doreşte să facă în aşa fel încât femeile să aibă un rol mai activ în dezvoltarea ţării, prin crearea de slujbe pentru acestea, în special pentru tinere.

"Sunt convins că femeile îşi pot dovedi eficienţa în multe feluri în industriile care se potrivesc cel mai bine intereselor, naturii şi abilităţii lor", a declarat directorul general adjunct al Modon, Saleh Al-Rasheed, pentru cotidianul saudit al-Eqtisadiah.

Marile oraşe industriale din Arabia Saudită au deja fabrici deţinute de femei, precum şi companii în care personalul include o mică parte din populaţia feminină din oraşele respective.

În noul oraş, vor exista companii conduse de femei şi linii de producţie la care vor lucra exclusiv femeile.

Din această vară, femeile au început să înlocuiască bărbaţii angajaţi în magazinele de parfumuri şi produse cosmetice, la doar o jumătate de an după ce i-au înlocuit pe bărbaţii angajaţi în magazinele de lenjerie.

Însă în ciuda anumitor progrese înregistrate, drepturile femeilor din Arabaia Saudită sunt în continuare limitate prin legea islamică, ele fiind lipsite de anumite libertăţi fundamentale, prezente în cultura occidentală.

În septembrie 2011, regele Abdullah a anunţat că femeile vor putea vota şi candida la alegeri începând din 2015, însă Arabia Saudită este în continuare singura ţară din lume în care femeile nu au dreptul să conducă autovehicule.

Totodată, Comitetul Internaţional Olimpic a trebuit să depună mari eforturi pentru a convinge autorităţile saudite să trimită, pentru prima dată, sportive la Jocurile Olimpice. Astfel, două sportive saudite, Wojdan Shaherkani, la judo, şi Sarah Attar, la atletism, au participat la JO 2012 de la Londra, marcând această premieră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici