Thailanda se confruntă cu riscul unei noi lovituri de stat

Incertitudini majore planează asupra Guvernului thailandez, care se confruntă cu dificultatea de a împiedica o nouă spirală a violenţelor sau o nouă lovitură de stat, apreciază analiştii.

28 afișări
Imaginea articolului Thailanda se confruntă cu riscul unei noi lovituri de stat

Thailanda se confruntă cu riscul unei noi lovituri de stat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful armatei, generalul Anupong Paojinda, i-a cerut premierului să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri anticipate, cerere pe care Somchai a refuzat-o până în prezent, oferindu-i ca argument legitimitatea Guvernului său.

"Ceea ce transmit în esenţă «cămăşile galbene» (armatei), este: «organizaţi o lovitură de stat şi vom părăsi (zonele ocupate). Singurul lucru pe care nu îl vrem, este Guvernul actual»", explică Robert Broadfoot, membru al cabinetului de consultanţă Political and Economic Risk Consultancy.

În opinia lui, PAD militează pentru restituirea puterii unei "coaliţii a elitelor" conservatoare din Bangkok.

Thaksin a avertizat vineri, de la Hong Kong, că un nou puci ar provoca violenţe, contrar calmului care a însoţit lovitura de stat din 2006.

O reuniune a susţinătorilor Guvernului, îmbrăcaţi în cămăşi roşii, s-a desfăşurat duminică la Bangkok.

"Ne-am reunit aici astăzi (duminică) pentru a proteja sistemul democratic şi pentru a spune «nu vrem o lovitură de stat»", a declarat unul dintre liderii proguvernamentali, Jatuporn Prompan, în faţa celor aproximativ 4.000 de persoane.

"Grupul va rămâne aici până la 4 decembrie. Pentru moment am prevăzut un marş către monumentul Democraţiei", a adăugat el.

În zilele următoare, Curtea Constituţională - unde majoritatea judecătorilor sunt ostili Guvernului - ar putea ordona dizolvarea partidului aflat la putere şi a două formaţiuni aliate, sub pretextul că unii dintre liderii acestora sunt acuzaţi de fraude electorale la scrutinul legislativ din 2007.

Un alt analist, Panitan Wattanayagorn, a amintit că un important eveniment ar putea schimba datele problemei joi: intervenţia televizată anuală a regelui Bhumibol, înaintea aniversării sale.

Până în prezent, monarhul constituţional nu şi-a exprimat punctul de vedere în privinţa crizei, dar soţia sa, regina Sirikit, a asistat la funeraliile unei manifestante PAD, ucisă într-un schimb de focuri cu poliţia la 7 octombrie, în apropierea Parlamentului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici