Tradiţia vopsitului ouălor de Paşte în spaţiul răsăritean ortodox

822 afișări
Imaginea articolului Tradiţia vopsitului ouălor de Paşte în spaţiul răsăritean ortodox

Tradiţia vopsitului ouălelor de Paşte în Serbia

O tradiţie veche de câteva milenii

Tradiţia vopsirii ouălor de Paşte este foarte veche şi are origini precreştine. Oul era considerat un simbol al vieţii, al echilibrului, al creaţiei şi al fecundităţii. Chinezii şi babilonienii vopseau ouă cu două mii de ani înainte de Hristos. 

Vopsirea ouălor de Paşte este răspândită în multe ţări creştine, inclusiv în Serbia, România, Bulgaria,  Grecia, Belarus, Rusia, Moldova, Ucraina şi Macedonia.

Ouăle de Paşte simbolizează renaşterea, viaţa şi bucuria şi sunt decorate cu culori şi motive variate.

În tradiţia ortodoxă sârbă, ouăle se vopsesc în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare, cu vopsele naturale sau artificiale.

Culoarea roşie este cea mai populară, reprezentând sângele lui Isus Hristos, dar se folosesc şi alte culori, cum ar fi albastru, verde sau galben.

Ouăle se decorează şi cu motive geometrice, florale sau religioase, folosind tehnici precum vopsirea cu ceară sau cu frunze de plante.

Sunt apoi binecuvântate la biserică şi se folosesc pentru jocul tradiţional al ciocnitului de ouă.

Câştigătorul este cel care are oul intact după ce a ciocnit şi a spart oul adversarului.

Ouăle de Paşte sunt şi un cadou simbolic pe care oamenii îl oferă rudelor şi prietenilor la Paşte.

 

Ce semnificaţie au culorile? 

Culorile la vopsirea ouălor de Paşte au diferite semnificaţii, în funcţie de tradiţia şi credinţa fiecăruia. În general, se consideră că:

  • Roşu - simbolizează sângele lui Iisus, focul, soarele, dragostea, viaţa şi bucuria de a trăi
  • Portocaliu: este culoarea soarelui şi a luminii, dar şi a bucuriei şi a veseliei. Simbolizează puterea lui Dumnezeu şi a dragostei sale pentru oameni
  • Galben - reprezintă lumina, recolta, ospitalitatea, fericirea
  • Verde - exprimă reînnoirea şi forţa naturii, prospeţimea, rodnicia, speranţa
  • Albastru - înseamnă credinţă, cer, seninătate, vitalitate, sănătate
  • Violet: este culoarea postului şi a pocăinţei, dar şi a regalităţii şi a demnităţii. Simbolizează suferinţa lui Iisus înainte de răstignire şi speranţa învierii


Ouăle de Paşte pot fi vopsite cu vopsea din comerţ sau cu coloranţi naturali, cum ar fi sfecla roşie sau cojile de ceapă roşie. De asemenea, pot fi decorate cu frunzuliţe sau flori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici