Traficant de droguri, dat de gol de dragostea pentru brânză. Fotografia care i-a adus 13 ani de „ghinion” după gratii

  • Un traficant de droguri din Liverpool s-a dat de gol într-un mod cu totul şi cu totul neaşteptat.
  • Bărbatul a postat pe un serviciu criptat de mesagerie o fotografie în aparenţă banală, cu o bucată de brânză cu mucegai.
  • Totuşi, imaginea a trezit suspiciunea poliţiştilor, oferindu-le tocmai dovada de care aveau nevoie pentru a-l putea aresta.
8077 afișări
Imaginea articolului Traficant de droguri, dat de gol de dragostea pentru brânză. Fotografia care i-a adus 13 ani de „ghinion” după gratii

FOTO: Profimedia

Carl Stewart, în vârstă de 39 de ani, a fost condamnat la 13 ani şi şase luni de închisoare de Înalta Curte Regală din Liverpool, relatează CBS News.
 
Bărbatul a pledat vinovat şi a recunoscut astfel implicarea într-o reţea infracţională care se ocupa cu traficul de droguri, în special cocaină, heroină, ketamină şi MDMA, dar şi cu transferul de bunuri criminale.
 
Interesant e modul în care Stewart a ajuns în faţa autorităţilor, prins cum puţini şi-ar fi putut închipui. Tot ce le-a trebuit poliţiştilor europeni, care anchetau deja cazul, a fost o fotografie în care suspectul ţinea în mână o bucată de brânză comercializată de retailerul britanic Marks & Spencer. Imaginea a fost postată pe serviciul criptat de mesagerie EncroChat, spart de specialiştii aflaţi de partea legii. Din fotografie, poliţiştii au putut analiza palmele şi amprentele traficantului.
 
Lee Wilkinson, inspector de poliţie în Merseyside, a declarat că Stewart a fost „dat în vileag de dragostea pentru brânza Stilton”.
 
Deşi pare un caz inedit, Stewart nu este singurul infractor prins cu ajutorul fotografiilor de pe EncroChat. Poliţia din Merseyside spune că aproximativ 60.000 de utilizatori au fost identificaţi până acum la nivel mondial, circa 10.000 dintre ei fiind localizaţi în Marea Britanie. Oamenii legii afirmă că, cel mai probabil, toţi sunt implicaţi în furnizarea şi distribuţia de droguri şi arme sau în activităţi de spălare de bani.
 
Potrivit BBC News, figuri majore din scena lumii interlope au fost descoperite cu ajutorul decodificării mesajelor criptate de pe EncroChat, iar acţiunile poliţiei au dus la mai bine de 800 de arestări la nivel european. Peste două tone de droguri, câteva zeci de arme şi 54 de milioane de lire sterline au fost confiscate, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Criminalitate.
 
Ancheta a fost iniţiată şi condusă de poliţia franceză şi olandeză şi a implicat, de asemenea, Europol - agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în domeniul aplicării legii.
 
Wil van Gemert, director executiv adjunct al Europol, a declarat că piratarea reţelei a permis „întreruperea activităţilor infracţionale, inclusiv a unor atacuri violente, corupţie, tentative de crimă şi transporturi mari de droguri”.
 
Poliţia din Merseyside a arestat peste 60 de persoane în cadrul operaţiunii Venetic, iar alţi trei infractori au fost condamnaţi miercuri la pedepse cu închisoarea. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici