Trump confirmă informaţiile privind explozia unei rachete cu propulsie nucleară la Arhanghelsk: SUA au o "tehnologie similară, deşi mult mai avansată"

Preşedintele Donald Trump a confirmat că autorităţile americane au ajuns la concluzia că incidentul de la Arhanghelsk s-ar fi produs în urma exploziei unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară, adăugând că SUA au o "tehnologie similară, deşi mult mai avansată", relatează Wall Street Journal.

2850 afișări
Imaginea articolului Trump confirmă informaţiile privind explozia unei rachete cu propulsie nucleară la Arhanghelsk: SUA au o "tehnologie similară, deşi mult mai avansată"

Donald Trump confirmă informaţiile privind explozia unei rachete cu propulsie nucleară la Arhanghelsk

"Statele Unite află multe în urma exploziei unei rachete defecte în Rusia", a afirmat preşedintele american într-un mesaj postat luni pe Twitter.

"Avem o tehnologie similară, deşi mult mai avansată. Explozia (rachetei) ruse «Skyfall» a îngrijorat oamenii în legătură cu aerul din jurul bazei şi cu mult dincolo de ea. Nu este bine", a adăugat liderul american, făcând referire la proiectul unui rachete de croazieră cu propulsie nucleară dezvoltată de Rusia, denumită 9M730 Burevestnick (SSC-X-9 Skyfall, potrivit terminologiei NATO).

Aceasta este o rachetă de croazieră anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin, în martie 2018, despre care liderul de la Kremlin a afirmat are o "rază de acţiune nelimitată" şi este "invincibilă în faţa tuturor sistemelor antiaeriene şi antirachetă existente şi potenţiale".

Mai multe rapoarte guvernamentale americane au indicat că potenţiala dezvoltare de către Rusia a unei rachete cu propulsie nucleară reprezintă un nou tip de ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite.

Deşi liderul de la Casa Albă susţine că SUA au o tehnologie similară, totuşi, potrivit oficialilor americani, Statele Unite nu dezvoltă în acest moment rachete cu propulsie nucleară.

O serie de experţi consideră ca fiind parţial fantasmagorice eforturile Administraţiei Vladimir Putin de a dezvolta astfel de arme, tehnologie pe care Statele Unite au încercat fără succes să o dezvolte în perioada Războiului Rece.

"În general sunt de părere că această tentativă de a dezvolta o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară cu rază de acţiune nelimitată este o nebunie", a declarat Ankit Panda, expert în cadrul Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.

În pofida riscurilor asociate cu o astfel de tehnologie, pentru preşedintele Vladimir Putin, care se confruntă cu o opoziţie crescândă în plan intern, dezvoltarea de noi arme este o parte cheie a argumentul său potrivit căruia scopul său este să aşeze Rusia în poziţia pe care Uniunea Sovietică o deţinea pe scena globală ca mare putere.

Incidentul de tip nuclear intervine într-un moment crucial în competiţia militară dintre Statele Unite şi Rusia. Administraţia Donald Trump tocmai a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF. Mai mult, există temeri că acordul Noul START (Tratatul pentru Limitarea Armelor Strategice), ultimul acord major ce limitează dezvoltarea forţelor nucleare, care va expira în 2021, nu va fi reînnoit după această dată.

Taguri:
sua,
rusia,
rachetă

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici