Prima pagină » Știri externe » Trump își îndreaptă atenția spre Uniunea Europeană după acordul cu Japonia

Trump își îndreaptă atenția spre Uniunea Europeană după acordul cu Japonia

Acordul SUA - Japonia alimentează speranțele că și Uniunea Europeană ar putea ajunge la un compromis comercial cu Washingtonul înainte de termenul limită, 1 august.
Trump își îndreaptă atenția spre Uniunea Europeană după acordul cu Japonia
Sursa foto: Mediafax Foto

Imediat după ce a anunțat acordul cadru cu Japonia, președintele american Donald Trump și-a îndreptat atenția către Uniunea Europeană pentru următoarea rundă de negocieri comerciale: „Avem Europa care vine mâine, iar poimâine vin și alții”, a declarat Trump marți seara târziu, citat de CNBC.

Presiunea este mare asupra negociatorilor americani și europeni să ajungă la un acord până pe 1 august, când ar urma să intre în vigoare tarifele vamale de 30% pentru importurile din UE în SUA. Potrivit oficialilor europeni, măsurile de retorsiune, estimate la 21 de miliarde de euro, sunt suspendate până pe 6 august, dar se pregătesc răspunsuri suplimentare din partea Bruxellesului.

Tarifele auto, punct sensibil în negocierile cu UE

Înțelegerea cu Japonia a adus un suflu optimist în rândul analiștilor. „Acordul cu Japonia a sporit considerabil speranțele că și UE ar putea ajunge la un acord comercial”, au transmis economiștii de la Deutsche Bank Research.

Acordul SUA-Japonia prevede un tarif de bază de 15% și o reducere a tarifelor pentru automobile, fără impunerea unui plafon la exporturi. „Este remarcabil că tarifele auto au fost reduse fără o limitare a exporturilor, ceea ce poate influența negocierile cu UE și Coreea de Sud”, a explicat  economistul japonez Katsuhiko Aiba, de la Citigroup Inc.

Vehiculele rutiere se numără printre cele mai importante exporturi ale UE către SUA, iar reducerea tarifelor în acest sector este un obiectiv cheie pentru Bruxelles.

UE între Tokyo, Beijing și SUA

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, se află în Asia în această săptămână pentru o serie de întâlniri de nivel înalt. Miercuri, cei doi lideri participă la summitul UE-Japonia, desfășurat la Tokyo, unde discută cu premierul japonez Shigeru Ishiba despre cooperarea în domeniul securității, apărării și comerțului. A doua zi, delegația europeană urmează să se deplaseze la Beijing pentru summitul UE-China, prilejuit de aniversarea a 50 de ani de relații bilaterale. Întâlnirile cu președintele Xi Jinping și premierul Li Qiang au în vedere teme sensibile precum echilibrul comercial, investițiile și poziționarea strategică în contextul tensiunilor globale.

„Am avut un apel video important cu ministrul chinez al comerțului”, a declarat comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, fără să ofere detalii.

Analiștii avertizează că politicile comerciale protecționiste ale SUA pot amplifica tensiunile dintre UE și China, mai ales dacă Washingtonul va face presiuni asupra Bruxellesului pentru o poziție mai fermă față de Beijing.