Negociatorii Uniunii Europene și ai Statelor Unite au intrat într-o nouă săptămână de negocieri aprinse, cu scopul de a evita tarifele vamale anunțate de președintele Donald Trump. Într-o scrisoare trimisă la începutul lui iulie, Trump a avertizat că majoritatea exporturilor UE vor fi supuse unui tarif de 30%, începând cu 1 august.
Potrivit unor surse apropiate negocierilor, SUA propune o taxă aproape universală, de peste 10%, pentru produsele europene, cu excepții limitate la aviație, echipamente industriale specifice, unele medicamente și băuturi alcoolice.
„Sunt încrezător că vom încheia un acord. Cred că toate aceste țări vor realiza că este mai bine să-și deschidă piețele pentru SUA decât să plătească tarife semnificative”, a declarat secretarul american pentru Comerț, Howard Lutnick, citat de Bloomberg.
Pentru a evita colapsul negocierilor, oficialii europeni sunt dispuși să accepte un acord dezechilibrat, chiar și în favoarea Statelor Unite. Însă UE dorește excepții mai largi decât cele oferite și garanții împotriva unor noi tarife sectoriale.
Anterior scrisorii lui Trump, Bruxellesul spera într-un cadru de negociere bazat pe o taxă uniformă de 10% aplicată unor categorii generale de export. Acum, însă, UE se pregătește și pentru scenariul unui „no deal”.
Statele membre ale blocului comunitar discută intens un plan de acțiune rapidă în cazul în care negocierile eșuează. UE a aprobat deja o listă de tarife potențiale asupra a 21 de miliarde de euro în produse americane, vizând bunuri precum soia din Louisiana, carne de pasăre, produse agricole și motociclete, cu impact în state americane cu importanță politică. O listă suplimentară vizează alte 72 de miliarde de euro, inclusiv avioane Boeing, mașini fabricate în SUA și whiskey bourbon.
Bruxellesul ia în calcul și măsuri dincolo de tarife, cum ar fi controale la export sau restricții la contractele publice pentru firmele americane.
Într-un gest fără precedent, tot mai multe state membre cer activarea Instrumentului Anti-Coerciție, un mecanism juridic creat de Uniunea Europeană pentru a proteja statele membre împotriva presiunilor comerciale exercitate de alte țări, precum SUA sau China, și cea mai dură armă comercială a UE. Acesta permite introducerea de taxe noi pentru giganți tech din SUA, limitarea investițiilor americane în Europa și blocarea accesului la piețe și achiziții publice.
Deși proiectat ca un mecanism de descurajare, instrumentul poate fi folosit împotriva oricărei țări care încearcă să forțeze decizii politice suverane prin presiune comercială.
Deficitul comercial al SUA cu UE s-a dublat în 2025, ajungând la aproximativ 400 de miliarde de dolari odată cu accelerarea importurilor înaintea noilor tarife. Altfel spus, Statele Unite au importat mult din UE, în prima parte a anului, ca să se „aprovizioneze” înaintea aplicării tarifelor, ceea ce a făcut ca diferența dintre cât importă SUA din UE și cât exportă SUA către UE să se dubleze.
Uniunea Europeană exportă anual în SUA produse farmaceutice în valoare de 129,6 miliarde de dolari, autoturisme și piese auto de 67,6 miliarde, produse din oțel și aluminiu de 17,3 miliarde și băuturi alcoolice de 9,6 miliarde de dolari. Bruxellesul estimează că aproximativ 70% dintre aceste exporturi ar urma să fie afectate de noile măsuri americane.