Ucigaşul fratelui preşedintelui afgan era un aliat al SUA împotriva talibanilor

Bărbatul care l-a ucis pe fratele preşedintelui Hamid Karzai, comandantul de poliţie Sardar Mohammad, era un aliat al Statelor Unite în războiul împotriva talibanilor, relatează Washington Post în ediţia electronică de vineri.

448 afișări
Imaginea articolului Ucigaşul fratelui preşedintelui afgan era un aliat al SUA împotriva talibanilor

Preşedintele Hamid Karzai la funeraliile fratelui său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sardar Mohammad s-a întâlnit de câteva ori cu oficiali militari britanici şi americani, a făcut schimb de informaţii cu americanii şi a jucat un rol în arestarea a numeroşi combatanţi talibani, potrivit unor rude contactate joi la casa lui din apropiere de Kandahar.

Deşi motivele din spatele acestui atac nu sunt clare încă, unul dintre fraţii lui Karzai şi un oficial afgan susţin că sunt convinşi că talibanii au câştigat cumva încrederea lui Mohammad în ultimele luni şi l-au convins să comită asasinatul în numele grupării.

Oficialul susţine că investigaţia încearcă să stabilească dacă Mohammad era un agent latent al talibanilor sau dacă s-a alăturat recent insurgenţilor.

Mahmood Karzai, unul dintre fraţii preşedintelui, a declarat că familia a aflat după asasinat că Mohammad a mers în oraşul pakistanez Quetta în ultimele trei luni pentru a se întâlni cu talibanii insurgenţi. El s-a comportat haotic în ultimele săptămâni, dormind prost, schimbând casele noaptea, acţionând cu suspiciune faţă de subordonaţii săi şi cerând să ştie dacă aceştia vorbesc la telefon.

Rudele lui Mohammad neagă însă că acesta ar fi lucrat în numele talibanilor. Unul dintre cumnaţii săi, Abdul Malik, a declarat că Mohammad nu a mai fost în Pakistan de 20 de ani.

Mohammad s-a întâlnit şi cu oficiali militari britanici şi americani şi a fost prezentat şi noilor comandanţi atunci când s-a făcut rotaţia trupelor în Kandahar, susţin rudele acestuia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici