Ucraina a anunţat primele rezultate ale contraofensivei

Ucraina a declarat că trupele sale au făcut progrese teritoriale în trei sate din sud-estul ţării, primele aşezări eliberate pe care le-a raportat de la lansarea contraofensivei de săptămâna trecută, scrie Reuters. Zelenski şi-a lăudat trupele, dar nu a făcut referiri la zonele eliberate.

1745 afișări
Imaginea articolului Ucraina a anunţat primele rezultate ale contraofensivei

Ucraina a anunţat primele rezultate ale contraofensivei

Forţele de la Kiev au postat videoclipuri în care apar soldaţi ridicând steagul ucrainean la o clădire bombardată din satul Blahodatne din regiunea Doneţk şi pozând cu steagul unităţii lor în satul adiacent Neskuchne.

„Vedem primele rezultate ale acţiunilor de contraofensivă, rezultate localizate”, a declarat la televiziune Valeryi Shershen, purtătorul de cuvânt al sectorului militar ucrainean „Tavria”.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat ulterior că forţele ucrainene au eliberat Makarivka, următorul sat la sud, şi au avansat între 300 şi 1.500 de metri în două direcţii pe frontul sudic.

„Nu au fost pierdute poziţii pe direcţiile în care forţele noastre sunt în defensivă”, a adăugat Maliar pe Telegram.

Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că o ofensivă militară ucraineană este în curs de desfăşurare, dar că nu a reuşit să treacă de liniile de apărare ruseşti şi a înregistrat pierderi grele.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a lăudat trupele în discursul său video de seară, dar nu a făcut nicio referire la zonele specifice în care au fost raportate lupte.

„Bineînţeles, le sunt recunoscător soldaţilor noştri pentru această zi”, a spus Zelenski, referindu-se doar la cele două sectoare principale ale luptelor din est şi sud.

„Fiecăreia dintre brigăzile noastre de luptă, fiecăreia dintre unităţile noastre”.

Sâmbătă, Zelenski dăduse cel mai puternic semnal de până acum că Kievul a lansat contraatacul mult aşteptat pentru a recuceri terenuri în est şi sud, confirmând că au loc „operaţiuni de contraofensivă şi apărare”.

Oficialii de la Kiev au impus o perioadă strictă de tăcere operaţională şi i-au îndemnat pe ucraineni să nu divulge nicio informaţie care ar putea compromite operaţiunea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici