NEWS ALERT  Ucraina a trimis trupe la graniţa cu Moldova pentru a preveni lovitura de stat a Rusiei

  • Mai mulţi cetăţeni rusofili din Republica Moldova sunt bănuiţi că fac parte din grupul Wagner
  • Potrivit informaţiilor dezvăluite de premierul Dorin Recean şi preşedintele Maia Sandu, Rusia plănuieşte o lovitură de stat în Republica Moldova pentru a captura Aeroportul Internaţional din Chişinău şi a asigura coridor de aprovizionare cu muniţie şi provizii pentru trupele din Transnistria ca să atace Moldova.
  • Scopul final al lui Putin este să deschidă un front nou în sudul Ucrainei pentru a ocupa oraşul portuar Odesa, folosindu-se de grupul paramilitar Wagner şi trupele din Transnistria.
  • Armata din Transnistria (controlată de o conducere pro-rusă care şi-a declarat separarea de Moldova din 1990, proclamându-se drept Republica Moldovenească Nistreană) este compusă din 5,500 de militari activi şi mai are 20,000 de rezervişti.
13826 afișări
Imaginea articolului Ucraina a trimis trupe la graniţa cu Moldova pentru a preveni lovitura de stat a Rusiei

Sursa Foto - Ministerul Apărării din Ucraina

Publicaţia Visegrad 24 a anunţat că Ucraina a trimis trupe la graniţa cu Republica Moldova, în contextul tensiunilor create de mişcările rusofile ce plănuiesc să răstoarne conducerea democratică a preşedintelui Maia Sandu.

Preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a dezvăluit informaţia că serviciile ruseşti şi regimul putinist încearcă să orchestreze o lovitură de stat împotriva guvernului de la Chişinău. De asemenea, se declară solidar cu Maia Sandu în eforturile ei pentru democratizarea şi integrarea euroatlantică a Republicii Moldova.

În seara zilei 21 februarie, aflat în vizită în Polonia, preşedintele american Joe Biden a cerut un rând de aplauze pentru Maia Sandu şi Republica Moldova, întărind în acelaşi timp, angajamentul pentru securitatea colectivă a Europei în faţa agresiunii ruse. 

Ulterior, Joe Biden s-a întâlnit cu Maia Sandu şi a reafirmat  susţinerea Statelor Unite ale Americii pentru suvernitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.  

Potrivit Defense România, cinci cetăţeni pro-ruşi din Republica Moldova sunt investigaţi de Serviciul de Informaţii şi Securitate. Sunt suspectaţi că sunt membri ai grupului Wagner, o mişcare paramilitară înfiinţată de oligarhul rus Yevgeny Prigozhin (supranumit Bucătarul lui Putin) în 2014, în anul în care forţele separatiste pro-ruse au declanşat conflictul din regiunea ucraineană Donbas. 

Descrisă deseori ca o companie militară privată, o armată privată sau ca o reţea de mercenari, aceasta operează ilegal în Rusia din cauza că majoritatea membrilor au îmbrăţişat ideologii de extremă dreaptă. 

Activând în războiul civil din Siria de partea dictatorului Bashar al-Assad, a jucat din 2022 un rol semnificativ în invazia rusă a Ucrainei. Rapoartele de la Pentagon susţin că grupul Wagner are 50,000 de luptători în Ucraina, inclusiv 10,000 de contractori şi 40,000 de criminali şi deţinuţi eliberaţi din închisorile ruse. 

Potrivit publicaţiei Balkan Insight, în grup activează şi cetăţeni ai Republicii Moldova care sunt de orientare pro-rusofilă. 

Premierul Moldovei, Dorin Recean, susţine că există mai multe scenarii de destabilizare, care comportă mai multe elemente, însă instituţiile sunt pregătite să facă faţă unor astfel de provocări. 

"Obiectivul nostru este să asigurăm pacea şi stabilitatea inclusiv în stânga Nistrului. Republica Moldova optează pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean şi noi trebuie să aliniem obiectivele în ceea ce priveşte securitatea, pacea şi stabilitatea din regiune”, a declarat premierul citat de Deschide.md.

Pe 21 februarie, Vladimir Putin a decis să anuleze decretul care era în vigoare din 2012 privind situaţia tensionată dintre Republica Moldova şi Republica Moldovenească Nistreană, potrivit publicaţiei Ştiri.md

Scopul lui Putin pentru a destabiliza Republica Moldova este să alipească oficial Transnistria de Federaţia Rusă şi să transporte mii de militari pro-ruşi din republica separatistă în Ucraina, pentru a deschide un nou front în încercarea de a captura oraşul portuar ucrainean Odesa şi a dispersa trupele ucrainene concentrate la Bahmut şi alte puncte tactice de-a lungul frontului din Donbas. 

Armata pro-rusă din Transnistria este compusă din 5,500 de militari activi şi mai are 20,000 de rezervişti. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici