Ucraina are electricitate de vânzare, iar Polonia vrea să cumpere energie de la o centrală nucleară

Polonia este interesată să cumpere energie de la centrala nucleară ucraineană Khmelnytskyi, a declarat vineri, la Kiev, premierul polonez Mateusz Morawiecki, după discuţii cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

2360 afișări
Imaginea articolului Ucraina are electricitate de vânzare, iar Polonia vrea să cumpere energie de la o centrală nucleară

Sursa foto: Twitter Mateusz Morawiecki

"Am putea folosi nişte energie electrică din Ucraina. Am auzit de la preşedintele Zelenski că Ucraina va fi în curând pregătită să vândă energie electrică de la Khmelnytskyi şi i-am mulţumit pentru asta", a declarat Morawiecki în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o împreună cu preşedintele Ucrainei, informează Reuters.

Ucraina a încercat să crească exporturile de electricitate către Uniunea Europeană pentru a stimula fluxul de numerar către companiile sale de utilităţi afectate de o scădere a consumului de electricitate de la invazia rusă. Între timp, energia electrică ucraineană ar ajuta UE să facă faţă la reducerea livrărilor de gaze din Rusia.

Ucraina vinde deja o parte din electricitate către Ungaria şi Slovacia, precum şi aproximativ 200 de megawaţi (MW) de energie electrică către Polonia.

O cantitate suplimentară de 1.000 MW de electricitate ar putea curge prin intermediul unui cablu electric care leagă centrala ucraineană Khmelnytskyi de Polonia, o posibilitate la care s-a referit Morawiecki. Legătura, oprită din anii 1990, este programată să se redeschidă până la sfârşitul anului, după efectuarea modernizărilor necesare.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici