UE a aprobat în procedură scrisă finanţarea asistenţei Ucrainei şi taxarea multinaţionalelor

Consiliul European a aprobat în procedură scrisă, la summitul de la Bruxelles, reglementări care prevăd utilizarea bugetului comunitar pentru furnizarea de asistenţă financiară Ucrainei, taxarea companiilor multinaţionale şi condiţiile privind fondurile destinate Ungariei.

401 afișări
Imaginea articolului UE a aprobat în procedură scrisă finanţarea asistenţei Ucrainei şi taxarea multinaţionalelor

Consiliul European "a adoptat formal următoarele proiecte legislative: o reglementare prin care este modificat cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027, care va permite Uniunii Europene să utilizeze spaţiul bugetului UE pentru asistenţa macro-financiară destinată Ucrainei în 2023. Acest lucru înseamnă că toate statele membre vor participa la acest efort", anunţă instituţia, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

De asemenea, a fost adoptată "o directivă care asigură un nivel minim de taxare a grupurilor multinaţionale şi a grupurilor interne de anvergură din cadrul Uniunii Europene, un proiect cunoscut sub numele de Pilonul II", precizează Consiliul European. Este vorba despre o reglementare adoptată de Uniunea Europeană împreună cu Grupul naţiunilor puternic dezvoltate şi emergente (G20) şi cu Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD). "Pilonul doi" al Tratatului prevede introducerea unui impozit corporativ mondial de 15%, aplicabil firmelor multinaţionale ce au venituri combinate de peste 750 de milioane de euro pe an.

De asemenea, Consiliul European a aprobat "decizia privind protejarea bugetului UE de încălcarea principiilor statului de drept în Ungaria", prin activarea Mecanismului de condiţionare privind statul de drept, precum şi "evaluarea Comisiei Europene privind planul Ungariei de relansare şi rezilienţă".

Liderii statelor din Uniunea Europeană şi ai instituţiilor comunitare au reafirmat, la reuniunea de la Bruxelles, susţinerea pentru Ucraina şi au aprobat asistenţa financiară în valoare de 18 miliarde de euro care va fi oferită pe parcursul anului 2023. "Consiliul European reafirmă condamnarea în mod determinat a războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei. Consiliul reafirmă susţinerea totală pentru independenţa Ucrainei, pentru suveranitatea şi integritatea teritorială în cadrul frontierelor recunoscute internaţional, precum şi pentru dreptul inerent la apărare faţă de agresiunea Rusiei. Uniunea Europeană menţine angajamentul de a furniza susţinere politică şi militară Ucrainei, în principal prin intermediul Instrumentului European pentru Pace şi Misiunii UE de Asistenţă Militară pentru Ucraina, precum şi prin intensificarea asistenţei la nivel bilateral, în special prin furnizarea de capabilităţi antiaeriene şi pentru deminare", arată documentul privind "Concluziile" summitului de la Bruxelles.

Consiliul European a condamnat vehement "campania Rusiei de atacuri sistematice asupra civililor ucraineni, asupra obiectivelor civile şi asupra infrastructurii energetice", subliniind că aceste "crime" nu vor rămâne nepedepsite. Consiliul European a cerut Rusiei să înceteze "imediat" activităţile care "periclitează siguranţa instalaţiilor nucleare civile" din Ucraina. "Uniunea Europeană va intensifica urgent furnizarea de asistenţă şi protecţie umanitară şi civilă Ucrainei, inclusiv prin contribuţii la restabilirea infrastructurii esenţiale, pentru a ajuta Ucraina să depăşească perioada iernii. (...) Uniunea Europeană menţine angajamentul de a furniza, împreună cu partenerii, ajutor financiar Ucrainei şi de a susţine rezilienţa naţiunii şi reconstrucţia pe termen lung. În acest context, Uniunea Europeană a convenit să furnizeze asistenţă de 18 miliarde de euro Ucrainei în 2023. Consiliul European salută acordul Grupului G7 privind constituirea unei Platforme de coordonare a donatorilor", au subliniat liderii europeni.

De asemenea, liderii europeni au pledat pentru eficientizarea sectorului energetic la nivelul Uniunii Europene, inclusiv prin achiziţii comune şi prin introducerea unui mecanism de plafonare a tarifelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici