UE denunţă decizia Serbiei de a organiza consultări periodice cu Rusia în materie de politică externă

UE a denunţat luni decizia Serbiei de a organiza consultări periodice cu Rusia în materie de politică externă, afirmând că această decizie ridică "întrebări serioase" într-un moment în care Bruxelles-ul le-a cerut candidaţilor la aderare să nu continue ca de obicei relaţiile cu Moscova.

684 afișări
Imaginea articolului UE denunţă decizia Serbiei de a organiza consultări periodice cu Rusia în materie de politică externă

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi omologul său sârb, Nikola Selakovic, au semnat vineri un document denumit "plan de consultări".

Selakovic a declarat că planul prevede consultări privind activităţile bilaterale şi multilaterale, deşi nu conţine nimic despre politicile de securitate. Partidele de opoziţie sârbe au criticat documentul, scrie Reuters.

Serbia, care a fost bombardată de NATO în urmă cu două decenii, dar care acum încearcă să adere la Uniunea Europeană, s-a luptat mult timp să echilibreze legăturile strânse din punct de vedere istoric cu Rusia şi aspiraţiile de integrare economică şi politică cu Occidentul.

Luni, vorbind reporterilor la Bruxelles, Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei executive a UE, a remarcat că noul document de consultare ruso-sârbă a fost semnat la doar câteva zile după ce Moscova a anunţat o mobilizare pentru războiul din Ucraina şi a început să organizeze referendumuri pentru anexarea teritoriilor pe care le-a capturat.

Acordul dintre Serbia şi Rusia este "un semn foarte clar cu privire la intenţia lor de a-şi consolida legăturile", a declarat Stano. "Iar acest lucru ridică întrebări serioase".

UE a fost foarte clară cu ţările care doresc să adere la UE că relaţiile cu Rusia în circumstanţele actuale nu ar putea fi o afacere ca de obicei, a spus el. Serbia declarase aderarea la UE ca fiind o prioritate strategică, ceea ce implica "alinierea la politicile europene, inclusiv în ceea ce priveşte chestiunile de politică externă", a adăugat el.

"Luăm acest lucru foarte în serios şi îl urmărim", a spus el.

Deşi Serbia a condamnat invazia Rusiei în Ucraina la Naţiunile Unite, a refuzat să se alăture sancţiunilor împotriva Moscovei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici