UE îşi consolidează prezenţa la Mediterana şi se angajează să lupte contra traficanţilor de persoane

Liderii UE au triplat fondurile alocate patrulelor pe Mediterana şi au avansat planuri în vederea unei posibile acţiuni militare împotriva reţelelor de traficanţi de imigranţi ilegali în cadrul summitului de urgenţă convocat joi la Bruxelles, în urma tragediei de duminică, relatează DPA online.

244 afișări
Imaginea articolului UE îşi consolidează prezenţa la Mediterana şi se angajează să lupte contra traficanţilor de persoane

UE îşi consolidează prezenţa la Mediterana şi se angajează să lupte contra traficanţilor de persoane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Doar 24 de cadavre au fost recuperate din Mediterana în urma celei mai mari tragedii a imigranţilor clandestini din istoria recentă. Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) apreciază că peste 800 de imigranţi ilegali au murit după ce o navă s-a răsturnat duminică, la 130 de kilometri nord de coastele Libiei.

Decizia adoptată joi marchează "un pas mare înainte pentru Europa", a declarat premierul italian Matteo Renzi. Pentru prima dată, a apreciat el, UE îşi formează o viziune strategică cu privire la migrarea clandestină.

Bugetul misiunii UE de patrulare Triton urmeză să atingă 120 de milioane de euro - aliniindu-se celui al programului italian Mare Nostrum, parţial înlocuit anul trecut -, a anunţat preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

Misiunea Triton, o operaţiune de control la frontiere, a fost criticată din cauza bugetului şi obiectivelor mai reduse decât ale Mare Nostrum, care are un mandat de căutare şi salvare.

Cele mai multe ţări UE au oferit echipament în cadrul misiunilor de patrulare maritimă, a precizat Juncker.

Germania urmează să trimită o fregată şi o navă de aprovizionare care să se alăture misiunii de patrulare pe mare. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că preşedintele francez Francois Hollande a promis avioane de patrulare, o navă de patrulare şi un remorcher oceanic.

Marea Britanie a promis nava HMS Bulwark, trei elicoptere şi două nave de patrulare la frontieră. Însă premierul David Cameron a declarat că Londra va oferi ajutorul doar dacă imigranţii ilegali salvaţi "nu recurg imediat să ceară azil în Regatul Unit".

ONG-uri cu activitate în domeniul drepturilor omului au denunţat imediat angajamentele liderilor europeni ca insuficiente.

Amnesty International (AI) a catalogat summitul "o salvare a imaginii, nu o operaţiune pentru salvare de vieţi", argumentând că noile angajamente nu înseamnă nimic dacă mandatul Triton nu este extins în apele internaţionale, unde mor cei mai mulţi dintre imigranţi.

Operaţiunea UE este necesar să aibă "un mandat clar pentru a salvaţi vieţi ca prioritate", a subliniat Alessandro Bechini de la Oxfam.

În afară de consolidarea prezenţei maritime, liderii europeni au promis să lupte împotriva reţelelor de traficanţi de imigranţi ilegali, promiţând să depună "eforturi în vederea identificării, capturării şi distrugerii ambarcaţiunilor înainte să fie folosite de către traficanţi".

Ei au însărcinat-o pe Înaltul Reprezentat UE pentru Politică Externă Federica Mogherini cu pregătirile în vederea unei eventuale misiuni militare de acest tip.

Franţa şí Marea Britanie au anunţat că vor încerca să obţină o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU în vederea unei operaţiuni militare, iar Hollande a promis că va discuta vineri acest subiect cu omologul său Vladimir Putin.

Există îngrijorări că Rusia, un membru permanent al Consiliului, ar putea să blocheze iniţiativa, după ce a criticat campania de bombardamente pe care NATO a efectuat-o în 2011 în Libia, în baza unui mandat ONU.

Alte propuneri s-au dovedit mai controversate în rândul statelor membre, care depun de mai mult timp eforturi să ofere un răspuns coerent imigraţiei clandestine.

Liderii UE au fost incapabili să se pună de acord asupra amplorii unui proiect pilot de găzduire a unor persoane din afara blocului european care caută protecţie. Declaraţia finală a summitului nu menţionează nici propunerile asociaţiilor de drepturile omului în vederea creării unor centre de azil în Africa de Nord.

Unele dintre aceste idei ar putea să fie introduse pe o agendă UE a migraţiei, pregătită de către CE şi care urmează să fie prezentată luna viitoare.

Liderii europeni s-au angajat să reia problemele privind migraţia la viitorul summit, în iunie, şi au propus organizarea unui summit Uniunea Europeană-Uniunea Africană în lunile următoare.

"Acesta a fost un prim pas, dar vor urma mulţi alţii", a declarat Merkel.

Reuniunea de joi a început cu un moment de reculegere penru cele 24 de victime confirmate ale dramei din weekend. Anteror au avut loc funeralii în Malta.

La Bruxelles, aproximativ 1.000 de persoane au participat la un marş funerar simbolic, organizat de către Amnesty International. Participanţii au purtat sicrie de lemn în semn de protest faţă de politicile UE în domeniul migrării.

Mediterana este considerată cea mai periculoasă rută maritimă a imigraţiei clandestine din lume.

Peste 25.000 de imigranţi ilegali au ajuns în Italia de la începutul anului. Odată cu încălzirea vremii, în aprilie, fluxul şi bilanţul morţilor au crescut brusc.

Paza de Coastă italiană a salvat, într-o ultimă operaţiune, 84 de persoane aflate la bordul unei bărci pneumatice care se scufunda, la aproximativ 65 de kilometri de coastele libiene. Tot joi, peste 650 de imigranţi ilegali au fost debarcaţi în două porturi italiene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici