UE nu va semna acordul de asociere cu Ucraina la summitul de la Vilnius

Acordul de asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană nu va fi semnat la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, afirmă emisarul UE Aleksander Kwasniewski, citat de agenţia poloneză PAP.

658 afișări
Imaginea articolului UE nu va semna acordul de asociere cu Ucraina la summitul de la Vilnius

UE nu va semna acordul de asociere cu Ucraina la summitul de la Vilnius (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acordul de la Vilnius nu va fi semnat. (...) Misiunea noastră s-a încheiat", a declarat fostul preşedinte polonez, aflat în misiune la Kiev alături de fostul preşedinte al Parlamentului European Pat Cox.

Ucraina a suspendat pregătirea acordului de asociere cu Uniunea Europeană a cărui semnare era pe ordinea de zi a summitului de la Vilnius din 28-29 noiembrie, potrivit unui decret al premierului Mikola Azarov.

Acest text stipulează "suspendarea procesului de pregătire a acordului de asociere între Ucraina şi UE" pentru "a asigura securitatea naţională, relansarea relaţiilor economice cu Rusia şi pregătirea pieţei interne pentru relaţii de la egal la egal cu Uniunea Europeană". 

Ucraina propune, de asemenea, Moscovei şi Uniunii Europene crearea unei comisii tripartite privind comerţul şi "relansarea unui dialog activ cu Rusia şi ceilalţi membri ai Uniunii vamale", iniţiate de Moscova, care invită Ucraina să adere de mai multe luni.

Viktor Ianukovici dă asigurări că Ucraina va continua parcursul pentru integrarea europeană

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a dat asigurări că ţara sa va continua eforturile pentru integrarea europeană, în pofida suspendării acţiunilor preparatorii în vederea unui acord de asociere cu UE.

"Ucraina va continua să meargă pe calea integrării UE", a dat asigurări Ianukovici.

"În mod categoric, există dificultăţi pe această cale", a recunoscut şeful statului ucrainean.

Parlamentul Ucrainei a respins joi proiectele legislative care ar fi permis transferul în străinătate al Iuliei Timoşenko. În plus, Kievul a decis suspendarea discuţiilor preparatorii privind acordul de asociere cu UE, propunând în schimb crearea unei comisii tripartite Ucraina/Rusia/UE pe tema comerţului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici