Suspendarea acordului Ucraina-UE este o decizie "economică", afirmă premierul Azarov

Decizia Ucrainei de suspendare a lucrărilor la acordul de asociere cu UE a fost dictată de probleme economice, a declarat vineri premierul Mikola Azarov, adăugând că strategia în vederea integrării europene rămâne neschimbată.

219 afișări
Imaginea articolului Suspendarea acordului Ucraina-UE este o decizie "economică", afirmă premierul Azarov

Mykola Azarov, Dmitri Medvedev (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Această decizie este dictată exclusiv de motive economice şi nu schimbă direcţia strategică a ţării", a spus Azarov, care se exprima în faţa membrilor Parlamentului, după ce a anunţat cu o zi înainte, împotriva oricăror aşteptări, suspendarea acordului a cărui semnare era prevăzută la summitul de la Vilnius, săptămâna viitoare.

"Decizia de a suspenda pregătirile în vederea acordului de asociere este dificilă, dar singura posibilă, ţinând cont de situaţia economică din Ucraina. Această decizie are un caracter economic", a adăugat el.

Premierul a subliniat că poziţia FMI, care a cerut Kievului să crească tarifele la gaze şi să blocheze salariile, a fost "ultima picătură", care a umplut paharul.

"Ruşine!", au scrtigat deputaţii opoziţiei, aruncând cu hărtii în loja Guvernului.

Mai mulţi dintre ei au blocat tribuna, obligându-l pe preşedintele Parlamentului Volodimir Ribak să închidă şedinţa.

Azarov a părăsit Parlamentul fără să răspundă întrebărilor deputaţilor.

Deputaţii opoziţiei au catalogat joi drept "anticonstituţional" decretul lui Azarov, au cerut demisia acestuia şi destituirea preşedintelui Viktor Inaukovici.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici